A magas energiaköltségek miatt inkább Dél-Európából vásárolnak szamócát az idei télen a belgák.

A Coöperatie Hoogstraten igazgatója, Hans Vanderhallen szerint a magas energiaköltségek drámai módon érintik majd az idei téli szamócatermesztést: a megszokott hazai termésnek csak 10-20%-a fog megjelenni a boltok polcain. Vanderhallen szerint a kiskereskedők egyre inkább Dél-Európa felé fordulnak majd, ami veszélyezteti a hazai termelők pozícióit. A téli termesztésű belga szamóca Bálint-nap (Valentin-nap) környékén jelenik meg a boltokban, azonban idén alig lesz hazai áru, ami a foglalkoztatásra is negatív hatással lesz. Különösen azért, mert nem csak a szamócatermesztők küzdenek a megemelkedett termesztési költségekkel, hanem a flamand régióban üzemelő üvegházak paradicsomtermesztői is hasonló problémával küzdenek: igen valószínűtlen, hogy megkockáztatnák a drága világítást. Kérdéses, hogy novemberben vagy decemberben telepítenek-e egyáltalán olyan állományokat, amelyek március vége felé kezdenének termőre fordulni, mivel a fűtésen nem lehet spórolni.

A belga gazdáknak nagyjából két héten belül döntést kell hozniuk, ami azzal jár, hogy mérlegelniük kell az alkalmazotti létszámot, akiket most ugyan elbocsáthatnak, de áprilistól kezdve igencsak nagy szükségük lenne a jól képzett munkaerőre, illetve azzal is számolniuk kell, hogy amennyiben Spanyolországból és Marokkóból érkezik majd áru, hogyan fognak újra tárgyalóasztalhoz ülni az eddig szokásos beszerzőikkel. A Boerenbond gazdaszervezet máris figyelmeztetett, hogy a jelenlegi helyzet már a jövő téli paradicsomtermésre is kihatással lesz, mivel a gazdaságok felének az idei év végén lejár a kedvezményes árú gázszerződése. Adataik szerint jelenleg 4200 állandó alkalmazott dolgozik a flamand üvegházakban, és a becslések szerint akár 30%-uknál is fennállhat az átmeneti munkanélküliség veszélye, 10-15%-ukat pedig a jelenlegi helyzet fényében igen valószínű, hogy el fogják bocsátani.

A cikkhez szemlézett írások:

Flandern: Wintererdbeeren drohen wegen der Energiekrise auszufallen

Stop dreigt voor winteraardbeien door energiecrisis

Belichte teelten onder druk: komende winter wellicht geen Vlaamse tomaten

Kapcsolódó cikkek:

Belgium: tizenkétszeresére nőtt az üvegházakban használt földgáz éves költsége

Energiaárak: 2023 lesz a vízválasztó a hazai kertészetek számára

Európai energia körkép: milyen intézkedéseket hoztak az uniós tagállamok?

Közép- és Kelet-Európa: Ausztria, Csehország, Bulgária, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia

Nyugat-Európa: Németország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Egyesült Királyság, Írország

Dél-Európa: Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Ciprus, Málta

Skandináv államok és Baltikum: Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország, Észtország, Lettország, Litvánia