Július első felében megkezdődött a dinnye betakarítása, a gyümölcs idén is kiváló minőségű. 

A hazai termék fogyasztásával a magyar családok megélhetését és a magyar gazdaságot támogatjuk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető emlékeztetett, hazánkban az előzetes becslések szerint idén körülbelül 125 ezer tonna görögdinnye és csaknem 10 ezer tonna sárgadinnye termésre számíthatunk. Hozzátette, idén 1087 termelő 2.821 hektáron termeszt görögdinnyét, ez 14%-kal több, mint az elmúlt évben. Sárgadinnye vonatkozásában 252 fő termeszt 451 hektáron, amely 29%-kal több termőterületet jelent, mint tavaly.

Nagy István kiemelte, idén nem sújtotta fagy a termést, így annak kiváló a minősége. Mennyisége pedig elegendő ahhoz, hogy az áruházláncok ellátottsága biztosítva legyen, vagyis idén is döntő részben magyar dinnyét vásárolhatunk az üzletekben és nem kell áruhiánytól tartani. Ha tudatos vásárlók akarunk lenni, fogyasszunk és vásároljunk hazai szezonális gyümölcsöket, mert az a termőföldtől az asztalig ellenőrzött és biztonságos termék. A hazai termékek választásával nem csak a magyar gazdák és családok megélhetését, hanem az egész nemzetgazdaságot is támogatjuk – fűzte hozzá a miniszter.

A miniszter kitért arra is, a klímaváltozás miatt egészen szeptemberig élvezhetjük a magyar dinnyét, a Lőrinc napi szezonzárás ugyanis már a múlté. A dinnye nemcsak finom, hanem egészséges is. Beltartalmi értéke kiváló, alacsony a kalória- és zsírtartalma, vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele A sárga- és görögdinnye többek között A, C, B6 és E-vitamint, illetve vasat és foszfort tartalmaz. Víztartalma pedig kiválóan hidratál, ami szervezetünk számára is kimondottan előnyös a nagy melegben. Antioxidáns tartalma hozzájárul a szív egészségéhez – részletezte a miniszter.

A cikkhez szemlézett írások:

TAROL A HAZAI DINNYE

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: továbbra is magas a görögdinnye ára a nagybani piacokon

Kerestük, de nem találtuk a 229 Ft/kg-os dinnyét a boltokban

Nő a marokkói, csökken a spanyol dinnyeexport volumene

Lengyelország: ötéves rekordot döntött a görögdinnye ára

Jó piaci kilátásokkal indul a hazai dinnyeszezon

Olaszország: megérkezett a hőség, nekilendült a görögdinnye piaca

Hétvégétől elérhető a magyar dinnye

Görögország: kedvezőtlen időjárás nehezíti a dinnyetermesztők helyzetét

Törökország: Adana körzetében megkezdődött a görögdinnye betakarítása