A hajtatott növények termőterülete 2017-ben mintegy 3600 ha – nem változott érdemben 2016- hoz képest.

  • Hidegtűrő növények: káposztafélék, salátafélék, retek termesztése március vége május közepe között befejeződött. Összességében kiegyensúlyozott volt a piac, a termelést nem nehezítette időjárási, növényvédelmi probléma, a termelői árak is jobbak voltak, mint az elmúlt években, főleg a szezon elején.
  • Melegtűrő növények: paprika, paradicsom, uborka. A nagyon korai – fűtött – termesztést megviselte a rendkívül hideg január, február. Így a komolyabb szedések a szokásosnál mintegy 2-3 héttel később indultak, április közepén. A termelői árak az év elejétől április végéig magasabbak, azóta alacsonyabbak a tavalyinál.

Június elejétől nagy mennyiségben jelent meg a piacokon a hidegfóliában termelt TV paprika, majd június közepétől elindult a Kápia paprika szedése is. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően nagyobbak a hozamok, jobb a minőség, mint az elmúlt években. Eddig az időjárás, növényvédelmi helyzet is kedvező volt.

Szabadföldi zöldségek termesztése. Összességében a tavalyi területen termelnek szabadföldön zöldséget. A zöldborsó betakarítása a vége felé közeledik, a szezon befejezése július 5-10. között várható. Az idei évben átlagos termésmennyiség, mintegy közel 80 ezer tonna kerül betakarításra. Öntözetlen területeken az aszály okoz némi terméskiesést, a múlt heti kánikula pedig a minőségre gyakorolt negatív hatást.

A többi zöldségfaj vetése, ültetése március – május során rendben megtörtént, az állományok szépen fejlődnek. Az aszály és kánikula az ország néhány termőtáján már most gondot okozhat. Több kultúránál a korai fajták betakarítása is elkezdődött és a nyár folyamán folyamatos lesz egészen az ősz beköszöntéig. A káposztafélékből, áttelelő vöröshagymából, fokhagymából, salátából, gyökérzöldségekből és étkezési csemegekukoricából folyamatos az ellátás a piacokon, az árak a tavalyi árakhoz hasonlóan alakulnak.

Az elkövetkezendő időszakban a negatív időjárási körülmények – első sorban az aszály, a hőségnapok, a jégeső és az erős széllel járó viharok – okozhatnak komoly gondot.

A görögdinnye tömeges szedése július 1-5 között kezdődik, 5-10 nappal korábban, mint tavaly, ha addig kedvező lesz az időjárás. A sárgadinnye szedése fólia alól már június elejétől megindult, a termés nagy része várhatóan a hazai piacokon kerül majd értékesítésre.

 

Jelenlegi állapot szerint mind a hajtatott, mind a szabadföldi termesztés kedvező képet mutat, de legtöbb kultúránál a betakarításig még sok-sok éjszakát kinn alszanak a termések a földeken…