Magyarországon az idén 5000-5200 ha görögdinnyét ültettek ki a kertészek, ez 8-10 %-kal kevesebb, mint 2016-ban volt. A termőterület csökkenése egész Európára is jellemző. A jelenlegi felmérések szerint a várható termésmennyiség 200-210 ezer tonna, amely a tavalyi 230 ezer tonnához viszonyítva mintegy 10 %-os csökkenést jelent.

Tovább növekedett az oltott dinnye részaránya, amely a kiültetett mennyiség mintegy 2/3-át teszi ki. Ennek a technológiának az a fő előnye, hogy bizonyos kórokozók ellen így nem kell védekezni, nem kell 5-6 éves vetésforgóval számolni, valamint a nagyobb gyökérzet és lomb miatt kisebb a minőség romlás veszélye.

A déli termőterületeken (Békés, Tolna, Baranya) a kiültetett állomány 55-60 %-a alagút fóliával takart, a többi terület talajtakarással rendelkezik. Főleg Szabolcsban még konstans fajtákat is használnak, valamint itt még nagyobb területen előfordul helybevetés is.

A hazai görögdinnye fogyasztás az időjárástól függően 15-16 kg/fő/év. Folyamatosan csökken a nagyméretű, 8-10 kilósnál nagyobb dinnyék eladhatósága. Legkeresettebb a 4-6 kg súlyú dinnye, mert ezek könnyen szállíthatók és hűthetők. Folyamatosan növekszik a magnélküli dinnyék aránya nem csak az export eladásoknál, hanem belföldön is. Választékbővítésként a piros színű mellett megjelent 1-2 %-ban a sárga bélű dinnye.

A magyar görögdinnye szezonja június 25-én indul és szerencsés esetben szeptember közepéig tart. Az export általában július 5-10 között kezdődik és augusztus végéig tart. A megtermelt dinnyéből 60-80 ezer tonna kerül évente exportra. Főbb piacaink Németország, Lengyelország, Csehország és a Balti államok.

A sárgadinnye szezonja a fóliás termesztésnek köszönhetően már május legvégén elkezdődött. A szezon szeptember végéig tart, a közel 800 ha-os területről mintegy 18-19 ezer tonna termés várható, melynek 90-95 %-a a belföldi piacokon talál vevőre.

A legtöbb dinnyetermelő az elmúlt években jelentős technológia, technikai, fajtaváltást hajtott végre. A kilátások bíztatóak, így a termelők remélik, hogy kedvező időjárás mellett rendkívül jó minőségű dinnyével tudják ellátni az idén a fogyasztókat és ezáltal jobb évünk lesz, mint a 2016-os év volt.