A Dombegyházán 2017. szeptember 15-én megtartott Vöröshagyma Szakmai Nap legfontosabb témája a vöröshagyma-termesztés technológiai kérdési voltak. A Dombegyházi Euró TÉSz központjában tartott előadássorozat kiemelten foglalkozott a vöröshagyma betakarításának és a postharvest és tárolási technológiájának fejlesztésével.

Pecznyik Béla a Malagrow Kft. (http://www.malagrow.hu/index.php/kulturak/zoldseg/hagyma-lombtragyazasi-technologia) szaktanácsadója előadásában a vöröshagyma lombtrágyázásának eredményeiről számolt be. Az előadó rámutatott, hogy a megfelelő időben és kellő szakszerűséggel elvégzett lombtrágyázás jelentősen javítja a vöröshagyma terméseredményeit és beltartalmi értékeit.

Fülei Zoltán ZWF Hortiservice Kft. (http://www.hortiservice.hu/termekek/a-honap-vetomagja) ügyvezető igazgatója előadásában bemutatta a termesztésbe vont és az újonnan bevezetésre kerülő vöröshagyma fajtákat, azok termesztés-technológiai előnyeit.

A megbeszélés más aktuális témákkal is foglalkozott. Gubacsi Zoltán, FruitVeB Zöldségtermelői Főbizottság elnöke ismertette a VP kertészeti pályázatok elbírálásának tapasztalatait és a következő időszakban várható pályázati lehetőségeket.

A rendezvény második részében a résztvevők Dorcsinyecz Balázs Dombegyházi EURO TÉSZ Kft. termelési vezetője irányításával a TÉSz telephelyén működés közben is megtekintették az ott alkalmazott termesztés-technológiát. A látogatás során a résztvevők Szabó István Alfa-gép Kft. (http://alfa-gep.hu/index.php?path=1,186,229) ügyvezetője segítségével működés közben figyelhették meg a betakarítás gépsorát.