A lengyel fővárosban traktorokkal tüntettek a gazdák, követeléseiket átadták a miniszterelnök hivatalának. Kowalczyk mezőgazdasági miniszter közvetlen műtrágyabeszerzési támogatásról tárgyal Brüsszelben.

Nem múlik el hét újabb európai gazdatüntetések nélkül: a múlt heti spanyol és olasz demonstrációkat követően február 23-án, szerdán a lengyel AgroUnia gazdaszervezet vezetésével traktorokkal vonultak a termelők Varsó utcáira. A közvetlenül Mateusz Morawiecki miniszterelnök hivatala elé szervezett megmozdulás során a farmerek „Megfelelő fizetés a kemény munkáért!” szlogennel fejezték ki tiltakozásukat a kormány szerintük elégtelen intézkedéseivel szemben. A Gazeta Wyborcza és a Rzeczpospolita beszámolói szerint a tüntetők „Polska budzi sie”, azaz „Lengyelország ébredezik” feliratú transzparensekkel vonultak a miniszterelnöki hivatal elé, és Michał Kołodziejczak, az AgroUnia elnöke átadta követeléseiket a hivatal képviselőjének (Morawiecki miniszterelnök nem ment ki a tüntetőkhöz).

Fotó: Dawid Żuchowicz / Agencja Wyborcza.pl

„A nitrogénműtrágyák ára körülbelül 300%-kal nőtt, és a kormány azzal hetvenkedik, hogy 0% lett az ÁFA-tartalma? Mit változtat ez a helyzeten? Egyszerű a képlet: kevesebbet veszünk. Aztán ez meg is fog látszani a hozamokon. Az első évben még lehet, hogy csak 20-30%-kal csökken a termés, de jövőre pusztasággá változnak a termőföldek. Amikor még nagy állattartó üzemeink voltak, szervestrágyával is át lehetett volna hidalni a helyzetet, de a régióban mindenki növénytermesztésre váltott, úgyhogy ez lehetetlen” – adta ki magából őszinte véleményét egy wrocławi kukoricatermesztő.

„Hamarosan itt a március, és meg kell kezdenünk a munkát a földeken. Ez az utolsó lehetőségünk a tüntetésre” – mondta egy másik tüntető. A demonstrálók tartják magukat ehhez, és nem mennek haza: a tüntetés befejezését követően a traktorok továbbra is Varsóban maradnak, a gazdák nem zárták ki a további figyelmeztető forgalombénító akciók lehetőségét. A mostani traktoros felvonulás komoly közlekedési káoszt okozott a főváros közlekedésében, de – fokozott rendőri biztosítás mellett – teljesen békésen, politikai felhangoktól mentesen zajlott, a tüntetők a Rota éneklésével vetettek véget az eseménynek (ez a lengyeleknél leginkább a mi Székely Himnuszunknak megfelelő, nemzeti összetartozást kifejező hazafias dal). A lengyel mezőgazdasági miniszter, egyben miniszterelnök-helyettes Henryk Kowalczyk hétfőn Brüsszelben a Mezőgazdasági Tanács ülésén egy olyan indítványt terjesztett elő, melyben több uniós tagállammal karöltve felszólítja az Európai Bizottságot arra, hogy március 2-ig döntsön arról, kaphatnak-e a gazdák közvetlen támogatást műtrágyák beszerzésére. Az indítványban szerepel ugyan, hogy más megoldásokat is lehetségesnek és üdvösnek tartanak, de valószínűleg ez lenne a leghatásosabb, leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy a tavaszi vetéseknél nem alakulhasson ki tápanyaghiányos helyzet. Ha már Brüsszelben tartózkodott, Kowalczyk személyesen tárgyalt honfitársával, Janusz Wojciechowskival, az EU mezőgazdasági biztosával a Közös Agrárpolitika 2023-2027 közötti stratégiai tervezetének jóváhagyásáról is.

(A cikk címe alatti kép forrása: PAP/Marcin Obara)