Február 16-án csaknem ötezer spanyol gazda tüntetett Murcia régióban az alacsony átvételi árak, az elszálló termelési költségek és az öntözővíz árának megduplázódása miatt.

Az El Pais, a La Vanguardia és a HortoInfo is beszámolt azokról a február 16-án történt spanyolországi demonstrációkról, amelyekben körülbelül 5000 gazda vett részt több száz traktorral. Az Asaja (Fiatal Gazdák Szövetsége), Coag (Gazdálkodók és Állattenyésztők Egyesületeinek Szövetsége) és Upa (Kisgazdák Egyesülete) mezőgazdasági szervezetek által rendezett megmozduláson a tüntetők utakat zártak le, és követeléseiket skandálták. A traktoros felvonulások Murcia tartományt érintették, de a résztvevőkhöz Alicante és Almeria tartományokból is érkeztek szimpatizánsok.

A vidék haldoklik!

A demonstráción a tömeg azt skandálta „A vidék haldoklik!”, és a felszólalók igen kritikus hangnemet ütöttek meg az uniós intézményekkel szemben, mondván, hogy a politikusoknak az emberekért és az egyes ágazatokért kellene dolgozniuk. Mint arról már beszámoltunk, az elszabaduló inputanyag- és energiaárak miatt a múlt héten Olaszországban is az utcákon tüntettek a gazdák, és ugyanúgy megoldásokat követeltek a kormánytól arra a strukturális válságra, amely a koronavírus-járvány megjelenésével csak fokozódott, és ami most súlyosbodott arra a szintre, hogy az élelmiszertermelő üzemek, gazdaságok működése veszteségessé vált, miközben a piacokon rekordárakat tapasztalnak a fogyasztók. Spanyolországban az utóbbi fél évben az üzemanyagok ára átlagosan 35-50%-kal, az elektromos áram 40%-kal, a műtrágyák árai pedig 50-90%-kal emelkedtek. A politikai pártoktól független, kizárólag a gazdaszervezetek által jegyzett tüntetés fokozott rendőri biztosítás mellett békésen zajlott.

A demonstrálók követelései

A megmozdulás fő szónokai követelték a termelési költségek kormányzati megfékezését, a sómentesítő létesítményektől vásárolható öntözővíz árának szabályozását (Spanyolországot súlyos aszály sújtja, és csupán a teljes termőfelület 20%-ára kötöttek aszálykár-biztosítást). Ezen felül tisztességes árakat követeltek a helyben előállított termékek számára, mivel a Spanyolországban elfogadott Élelmiszerlánc Törvény szerint a felvásárlóknak tilos olyan árajánlatot adniuk, amely alacsonyabb, mint a termelési költség. Ezt a tüntetők szerint egyáltalán nem tartják be Murcia régióban: a közelmúltban nagy botrányt okozott az Observatorio de la Cadena Alimentaria elemzőközpont egyik kutatása, mely szerint a helyi tejtermelőknek 2018 és 2020 között végig az önköltségi ár alatt fizettek a felvásárlók, de a narancs- és őszibarack-ültetvények tulajdonosai is igen hasonló történeteket említettek. További követelés volt, hogy a hatóságok tegyenek valamit a harmadik országokból, elsősorban Észak-Afrikából érkező olcsó importáruk tisztességtelen versenyelőnye ellen, mivel ez súlyos környezeti és szociális hatásokkal járhat már a közeljövőben.

Ha nincs megegyezés, irány Sevilla, aztán Madrid

A tüntetők vezetője, Miguel Padilla közölte, hogy Yolanda Díaz, a munkaügyi tárca minisztere hamarosan egy egyeztetésen fogadja majd a megmozdulásban részt vevő szervezetek képviselőit. Ha itt nem sikerül megállapodást elérni, jó eséllyel február 25-én Andalúziában, Sevilla központtal folytatódnak majd a tüntetések, és ha ennek sem lesz hatása, március 20-án Madridban vonulnak utcára a traktoros gazdák.