Megjelent a vizsgálatköteles károsítókat és a termékek forgalmazására vonatkozó listákat tartalmazó EU-s végrehajtási rendelet. A dokumentum az Európai Unió 2019. december 14-től alkalmazandó növény-egészségügyi rendszerének egyik legfontosabb rendelete. A 2019/2072 számú rendelet meghatározza többek között azon növények, növényi termékek és egyéb anyagok jegyzékét, amelyek esetében harmadik országokból az Unió területére történő behozatalhoz növény-egészségügyi bizonyítvány szükséges.

A rendelet XI. számú melléklete a behozható árukat három kategóriába sorolja. Az A. rész tartalmazza a 100%-ban vizsgálatköteles áruk körét, melyek csak az erre kijelölt határállomásokon hozhatók be. Ilyenek például az ültetésre szánt vagy már elültetett növények, a legtöbb termés, de a használt mezőgazdasági gépek is.

A B. rész a szúrópróba-szerűen vizsgálandó növények jegyzékét tartalmazza. Ezekhez is minden esetben növényegészségügyi bizonyítvány szükséges, azonban a szállítmány más határállomáson is beléptethető az EU területére. Többek között ebbe a kategóriába tartozik sok zöldségféle és néhány faj vetőmagja is.

A vonatkozó változásokkal kapcsolatban bővebben ide kattintva olvashat!