Az alacsony környezeti hatással járó növényi alapú étrendre történő átállás egyaránt segíthet megőrizni bolygónk és lakosainak egészségét. Ezért a Freshfel Europe arra kérte a döntéshozókat, hogy ezen említett hatást is vegyék figyelembe és minden eszközzel segítsék a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának növelését. A szervezet hangsúlyozta, hogy a célok csak akkor érhetők el, ha a következő öt évben a zöldség-gyümölcs szektor és kezdeményezései kiemelt támogatást élveznek egész Európában, minden kormányzati szinten.

A Freshfel Europe által készített dokumentumot a szervezet főképviselője, Philippe Binard mutatta be az Európai Parlament mezőgazdasági, környezeti és kereskedelmi ügyeivel foglalkozó képviselőinek, valamint az Európai Bizottság magas szintű tisztviselőinek. Binard úr kifejtette, hogy „ha a döntéshozók segítik a friss zöldség-gyümölcs szektor jobb pozícióba kerülését, azzal előremutató, koherens, a fogyasztók elvárásait és a bolygónk jövőjét biztosító irányt határoznak meg”. Előadásában a főképviselő kiemelte azt is, hogy „a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kulcsfontosságú eleme azon európai törekvéseknek, melyek célja bolygónk védelme, egy egészséges élet biztosítása mindenki számára és a fenntartható fejlődés céljainak elérése. Ennek az útnak a kezdete egy hatékony Európai Zöld Egyezmény és egy Farmtól a Tányérig stratégia meghatározása, mely magában foglalja a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel kapcsolatos különböző szintű intézkedéseket.”

Az eseményt követő állófogadást Herbert Dorfmann EP képviselő nyitotta meg. Köszöntő beszédében kiemelte, hogy mai modern világunkban a gyorsan változó klíma mellett kiemelten fontos a fenntartható termelés. Stephan Weist, a Freshfel Europe elnöke kérte a résztvevőket, továbbra is dolgozzanak azon, hogy az Európai Unió friss zöldség-gyümölcs ellátási láncában szereplők együttműködjenek és Európa elérje a Világegészségügyi Szervezet (WHO) ajánlásában szereplő napi 400 gramm/fő friss zöldség-gyümölcs beviteli mennyiséget. Weist úr rámutatott, „jelenleg 21 tagállam nem éri el ezt a szintet, ezen tagállamokban az egy főre jutó fogyasztás átlagban napi 348 gramm. A friss zöldség-gyümölcs szektor kiemelt figyelmet kell kapjon a döntéshozatalban, hogy ezek a tápanyagokban gazdag termékek továbbra is nélkülözhetetlen részét képezzék az európai fogyasztók étrendjének.”

A Freshfel Europe által készített „Friss Zöldségek és Gyümölcsök Európa jövőjéért” című dokumentum felvázolja a zöldség-gyümölcs ágazat szerepét, azt hogy, a szektor jelentősen hozzájárul az alacsony környezeti hatásokkal bíró jövőhöz és az európai fogyasztók egészségéhez. Az anyag konkrét szakpolitikai területeket jelöl meg, melyekkel a következő öt évben foglalkozni kell és a zöldség-gyümölcs fogyasztás növelésének szempontjából át- vagy újragondolásuk szükséges. Ezek a KAP, az Európai Unión belüli és a globális kereskedelem, az ellátási lánc, a körforgásos gazdálkodás, a növényegészségügy, az élelmiszerbiztonság, a digitalizáció és az egészségpolitika. Ezekre azért van szükség, hogy Európa három területről – a környezet, a gazdaság és a fogyasztók egészsége -nyertesként kikerülve biztosítsa globális vezető szerepét.  

(forrás: Freshfel Europe)

fordította: Hunyadi István szakmai igazgató / FruitVeB