Még az év eleji stabil árfolyamon is 10%-kal nőtt idén a török export, most intenzív bővülés várható. 

A törökországi, Recep Tayyip Erdogan győzelmével végződött választásokat követően szinte azonnal 15%-kal gyengült a török líra árfolyama (és azóta is gyengül), ami az EastFruit elemzői szerint komoly hatással lesz a közeljövőben az ország zöldség- és gyümölcsexportjára, elsősorban az Európai Unió, a Közel-Kelet, Kelet-Európa és Közép-Ázsia vonatkozásában. Hollandia után Törökország Európa második legjelentősebb zöldség-gyümölcs exportőre, a kivitel éves szinten 6 milliárd dollár körül alakul (tavaly kis mértékben csökkent, melynek oka elsősorban a rosszabb termés, illetve az orosz-ukrán háború volt).

Pontosan két éve egy amerikai dollár még 8,67 török lírába került, most 23,37 lírát kell adni egy dollárért, vagyis a török valuta árfolyama 2,7-szeres gyengülést mutatott, márpedig ez a jelenség mindig exportélénkítő hatású, különösen, ha ilyen mértékű. Az idei év első négy hónapjában a török zöldség- és gyümölcsexport 10%-kal bővült az egy évvel korábbi szinthez képest, és ekkor még stabil volt a líra árfolyama. A választást követő árfolyamesés miatt főleg a hajtatott paradicsom és uborka, az alma, a cseresznye, a kajszi, az őszibarack, a nektarin, a szilva, a szárított gyümölcsök és a görögdinnye kivitelének növekedése várható. Érdekesség, hogy hamarosan megjelenhet a környező piacokon a török banán is, mivel a déligyümölcs termesztése felfutóban van.

Az árfolyamesés miatt relatíve megdrágul majd az importból beszerzett vetőmag, műtrágya, növényvédő szer és mezőgazdasági gépek beszerzése, bár ezen kategóriákban Törökország az utóbbi években jelentősen növelte önellátottsági szintjét. A legnagyobb vesztesek a török vásárlók, mivel az élelmiszer és egyéb árucikkek ára valószínűleg jelentős növekedés előtt áll.

A cikkhez szemlézett írások:

Türkische Lira erneut eingebrochen – Anstieg der Exporte von O+G, Nüssen und Trockenfrüchten

Fruits from Turkey are to flood the markets because of another collapse of the Turkish lira

Kapcsolódó cikkek:

Törökország: Adana körzetében megkezdődött a görögdinnye betakarítása

Olaszországban és Törökországban már kapható az idei első cseresznye

Törökország: a kormány eltörölte a paradicsomexport-tilalmat