Az évjárati sajátosságok mindig befolyásolják az almatermésűek kártevők elleni stratégiáját. De egy biztos, a klímaváltozás és a szűkülő kémiai megoldások tükrében a megfelelő növény-egészségügyi állapot fenntartása komoly szakmai fegyelmet és odafigyelést igényel!

A koratavaszi kártevő együttes tagjaként az utóbbi hetekben megjelentek ültetvényeinkben a tetvek. A végre megérkezett esőnek köszönhetően az intenzív hajtásnövekedés beindult, ami tovább erősíti felszaporodásukat. A fertőzést a levélpirosító alma-levéltetű (Dysaphis devecta) kezdte. Bár Ennek a fajnak a szaporodása a hőmérséklet csökkenés miatt kissé belassult, őt felváltotta a szürke almalevéltetű (Dysaphis plantaginea), melynek egyedszáma folyamatos növekedést mutat az utóbbi napokban. Az ellenük történő védekezéshez a széles spektrumú piretroid hatóanyagú Karate Zeon, valamint a kombinált hatóanyagú Judo mellett portfóliónkban elérhető több méhekre nem jelölésköteles megoldás is. A Monospel* egy tau-fluvalinát hatóanyagú virágzásban is felhasználható piretroid. Ez egy 2. típusú piretroid készítmény, ami azt jelenti, hogy a hatásmechanizmusa hasonló a klasszikus pirteroidokhoz, de különleges tulajdonsága révén a hasznos élő szervezeteket, mint például a méheket nem károsítja.

A természetes ellenségek, paraziták támogatása egyre fontosabb szempont, Ennek egyik oka, hogy a vértetű populáció kezelése a szűkülő növényvédelmi paletta tükrében egyre nehezebb. A helyzet változhat, de mindenképpen a sokat emlegetett „integrált” szemlélet kell a kártevő kézbentartásához. A levéltetvek ellen ilyen szemlélet mellett, vagy más hatóanyagra rezisztens levéltetvek esetén kiváló másik megoldásunk az Afinto*. Hatóanyagának a flonikamidnak biológiai spektruma nagyon szűk, kizárólag a levéltetvekre hat, táplálkozásukat gátolva fejti ki ölő hatását. Nagy előnye, hogy semelyik más hatóanyaggal nem mutat keresztrezisztenciát, így kiváló eszköze lehet a rezisztencia törésnek.

Az almamoly (Cydia pomonella) egyedszáma mérsékelt emelkedést mutat, a rajzás megfigyelés alapján történő kezelések lassan megkezdődnek. A molyok elleni stratégia is épülhet olyan készítményekre, melyek speciális hatásmódjukból adódóan ártalmatlanok a hasznos szervezetekre, de e mellett tökéletes biológiai hatásúak a cél kártevők ellen. Az Affirm Opti a molyspecialista emamektin-benzoát hatóanyag kifejezetten az ültetvényekre kifejlesztett formulációja, ami hosszú hatástartamot és kiemelkedő hatékonyságot biztosít.

A tavalyi évben tovább bővült portfóliónk a szóló klórantraniliprol hatóanyagú Voliam*mal. Hatóanyaga a rovarban bénulást okoz, ezen keresztül fejti ki táplálkozásgátló, majd ölő hatását. Kontakt és gyomorméreg, a méhekre nem jelölésköteles készítmény, a kiemelkedő hatás elérése érdekében kijuttatásakor célszerű a permetlé pH-ját a savas irányba eltolni.

Bár cikkünk fő témája a kártevők elleni védelem a jelenlegi időjárás miatt nem mehetünk el a kórtani problémák mellett. A hosszú száraz periódus után érkező jelentős mennyiségű kifejezetten kedvez a varasodás megjelenésének és terjedésének. Egyes ültetvényekben már a terméskezdeményeken is megfigyelhetők a betegség első tünetei, ezért fokozott odafigyelést és intenzív védekezést (Score 250 EC) kíván a betegség megfékezése. Az alacsony hőmérséklet miatt lassabban, de megindult a lisztharmat sekunder fertőzése is, így ellene is ajánlott lehet a védekezés (Topas 100 EC, Thiovit Jet), hisz a hőmérséklet emelkedése esetén ez is felgyorsulhat.

Sikeres termesztési évet kívánunk mindenkinek, amit megígérhetünk, hogy a Syngenta szakmai támogatására továbbra is számíthatnak!

*A Voliam azonos a 02.5/1126/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Coragen 20 SC rovarölő permetezőszerrel.

*Az Afinto azonos a 02.5/1174/4/2007. MgSzHK számon engedélyezett Teppeki rovarölő permetezőszerrel

* A Monospel 24 EW azonos a 02.5/2322/2/2007. MgSzHK számon engedélyezett Klartan 24 EW rovarölő permetezőszerrel.