Hat napja vezette be, de máris eltörölte a török kormány a paradicsom kivitelére bevezetett korlátozást – a termelők üdvözlik a döntést.

A török Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium visszavonta a március 2-án bevezetett paradicsomexport-tilalmat, amely eredetileg április 14-ig maradt volna hatályban. A kormány a belföldi ellátottság biztosítása, illetve a meredeken emelkedő árak visszafogása miatt döntött a korlátozás mellett, ám az intézkedés azonnal heves kritikákat váltott ki, mivel a paradicsom Törökország vezető frisspiaci exportcikke. A török termelők üdvözölték a korlátozás eltörlését, egyben a helyi lapok közölték, hogy az exportcégekhez sok megrendelés érkezett, és a termékek nagy része az európai piacokra kerül majd. Kadir Özdemir, a Basyazicioglu Tarim igazgatója szerint a kiviteli tilalmat sohasem lett volna szabad bevezetni, de ha már így történt, üdvözlendő, hogy a kormány gyorsan visszakozott, mivel az intézkedés hatalmas károkat okozhatott volna, mivel a paradicsomexport életbevágó igen sok termelő számára is, nem csak az exportcégeknek.

Yasar Özkara török paradicsomtermelő szerint az exportra termelt paradicsom soha nem került a belföldi piacokra, például azért nem, mert az export minőségű paradicsom ára átlagosan 0,63 USD/kg (226 Ft/kg) körüli, míg Törökországban a paradicsom 0,2 USD/kg (70 Ft/kg) körül kapható a piacokon. Az exportra termelő gazdák olyan költségszinten dolgoznak, hogy ha leállt volna az export, és a kivitelre szánt tételeket a belpiacon kellett volna értékesíteni, óriási veszteségeket szenvedtek volna el. 

A cikkhez szemlézett írások:

Domates ihracatında yasak kaldırıldı

Export ban on tomatoes has been lifted in Türkiye

Kapcsolódó cikkek:

Törökország április 24-ig betiltotta a paradicsomexportot

Németország: 25%-kal esett vissza tavaly a hollandiai paradicsomimport

Globális piaci körkép: ipari paradicsom (WPTC, 2023. február 21.)