A megegyezés nélküli, rendezetlen kilépés várhatóan fennakadásokat fog okozni a gazdaság szektoraiban.
Az Egyesült Királyság kilépése számos változást idézhet elő pl. az EU és az Egyesült Királysággal közös külső határán végzett új ellenőrzések, a vámok, az Egyesült Királyság által kibocsátott hasznosítási engedélyek, tanúsítványok és engedélyek érvényessége esetében is, de új szabályok léphetnek életbe az adattovábbításra vonatkozó rendelkezések esetében is.

Az Európai Unió legfőbb célja, hogy rendezett kilépést biztosító megállapodás szülessen, azonban az Egyesült Királyság kilépése kétségtelenül fennakadásokat okozhat, például az üzleti ellátási láncokban, függetlenül attól, hogy születik-e megállapodás a rendezett kilépésről.

Megállapodás nélküli Brexit esetén az Egyesült Királyságból érkező vagy oda induló árukat „harmadik országból” származó importnak vagy oda irányuló exportnak kell tekinteni. Ez azt jelenti, hogy vámalakiságokat és ellenőrzéseket kell alkalmazni az importra és az exportra. A behozatalra vámot, hozzáadott érték adót (héa) és jövedéki adót vetnek majd ki, míg az Egyesült Királyságba irányuló kivitel mentesül a héa alól.

Rendezett kilépés esetén beszélhetünk átmeneti időszakról – 2020. december 31-ig -, mely alatt az Egyesült Királyság része marad a vámuniónak és a belső piacnak, tehát ezen időszak alatt a jelenleg is érvényes szabályok maradnak életben, és ezen átmeneti idő alatt kerülnek kidolgozásra az EU és az Egyesült Királyság jövőbeni viszonyrendszerének részletszabályai.

Folyamatban vannak az előkészületek annak biztosítására, hogy az uniós intézmények, a tagállamok és a magánfelek fel legyenek készülve az Egyesült Királyság kilépésére, és  harmadik országgá válására – rendezetlen kilépés – még akkor is, ha végül megállapodás születik az EU és az Egyesült Királyság között.

A témával kapcsolatos tájékoztató IDE kattintva elérhető.