Az EastFruit értesülései szerint két újabb ország került fel a belarusz élelmiszer-embargó államainak listájára, mégpedig meglepetésként Liechtenstein és Szerbia.

Liechtenstein egyrészt nem EU-tagállam, másrészt gyakorlatilag egyáltalán nem termel sem zöldséget, sem gyümölcsöt, így felvétele a tiltólistára nyilvánvalóan szimbolikus jelentőségű, illetve az sem kizárt, hogy egyszerűen elfelejtették felvenni az először kiadott lista országai közé.

Szerbia tiltólistára kerülése viszont igazi bombameglepetés. Egyrészt nem EU-tagállam, másrészt nem csak hogy kifejezetten baráti országként tartja számon Oroszország (és így a 2014-es embargó bevezetését követően sem tiltotta meg a szerb exportot), hanem egyenesen Oroszország számít Szerbia legnagyobb zöldség-gyümölcs exportpiacának. Belarusz sokkal kevésbé fontos partnerország a szerbek számára, hiszen Fehéroroszország nincs a top 30 zöldség-gyümölcs desztinációjuk között. Előzetes becslések szerint a tiltólistára vétel nagyjából 2,2 millió dolláros bevételkiesést jelent majd, ami a szerb zöldség-gyümölcs export volumenét tekintve nem számít jelentős érvágásnak. A tavalyi évben Szerbia elsősorban őszibarackot, friss szamócát, cseresznyét, kajszit és fagyasztott bogyósokat szállított Belaruszba, érdekes módon almát és szilvát csak elhanyagolható mennyiségben exportáltak. Nemzetközi elemzők szerint ezzel a lépéssel Belarusz tovább nehezítette saját fogyasztóinak helyzetét. A fehérorosz zöldség-gyümölcs árak már így is új rekordot döntöttek, és a vásárlóknak jelentős ártöbbletet kell megfizetniük a közepes minőségű zöldségekét és gyümölcsökért – ezzel a lépéssel pedig tovább szűkül a választék.