Az első nagyobb mennyiségű szedésekkel párhuzamosan a melegebb idő miatt felpörgött a kereslet a fő célpiacokon.
A görögdinnye szezonja április elején kezdődött Almeríában, és nagyon jó termés-előrejelzésekkel, ráadásul relatíve korán indult.
“Az ágazatban általánosságban nagyon optimista hangulat uralkodik. Mi a Bio Sol Portocarrerónál április első hetében kezdtük meg a termelést, mintegy 15 nappal a tervezett határidő előtt, és a kínálatunk olyan hetekben érkezett a nyugat-európai piacokra, amikor 24 fok közeli hőmérsékletet mértek fő felvevőpiacainkon, Németországban és Hollandiában, így a kereslet nagyon erős volt” – nyilatkozta José Francisco Capel, a vállalat elnöke.
“A korai idénykezdetet még alacsony hozamok jellemezték, mivel a február és március is nagyon felhős, esős volt, és sem a beporzás, sem a gyümölcskötődés nem volt olyan hatékony, mint kellett volna. Ennek ellenére április közepére már elfogadható hozamokkal találkoztun, nagyon édes gyümölcsökkel és nagyon jó színeződéssel” – összegzett Capel.
A Bio Sol Portocarrero a mini bio görögdinnye termesztésére specializálódott, “ami egy olyan típus, amely tökéletesen megfelel az exportpiaci igényeknek” – fejtette ki Capel. “Az optimális gyümölcssúly 1,3 és 3 kiló között van, és bár a bio szegmensben dolgozunk, egyre inkább azt látjuk, hogy a 6 vagy 7 kilós görögdinnyék már nem illeszkednek a jelenlegi családok igényeihez. A régebbinél kisebb dinnyékre van szükség az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez. Ezt a kisebb méretre vonatkozó koncepciót a bio sárgadinnye esetében is felkaroljuk, amely 1,1-1,2 kilós átlagsúlyával szintén nagy keresletnek örvend az európai piacokon.”
Tény, hogy az Almeria tartománybeli Nijarban működő vállalat szinte teljes termelését exportálja, így az egész Európában eljut a szupermarketek polcaira és a vásárlókhoz. “A tengeren túlról érkező import Európában egész éves görögdinnye-ellátottságot biztosít, de az ízen meglátszik, ha egy gyümölcs hetekig utazott egy konténerben. Ezért az almeriai gyümölcsök vonzóbbak, és mivel a görögdinnyefogyasztást erősen befolyásolja a hőmérséklet, elmondhatjuk, hogy számunkra az idei év optimálisan indult.”
Spanyolországban szintén nagyra értékelik az Almeríából származó görögdinnyét, amely klasszikusan a szezon első termése; a Bio Sol Portocarrero esetében azonban a görögdinnye-termésnek mindössze 2%-a jut el a hazai piacra.
“Célunk, hogy megfordítsuk ezt a tendenciát, és valójában minden évben azon dolgozunk, hogy növeljük részesedésünket. Jelentősen csökkenteni tudnánk a logisztikai költségeinket, ha termékünk hosszabb eltarthatósági idővel rendelkezne, így a spanyol fogyasztók olyan gyümölcsöt fogyaszthatnának, amelyet fenntartható módon termesztettek és teljesen szermaraadvány-mentes. Ráadásul a biotermékek árai egyre inkább közelítenek a hagyományos termékek áraihoz, így, bár Spanyolországban a fogyasztók még nem hajlandók arra, hogy 100%-ban biogyümölcsöket fogyasszanak, vagy hogy az ilyen kisebb méretű gyümölcsöket válasszák, az ár már nem korlátozó tényező, ezért úgy gondoljuk, hogy a fogyasztás az elkövetkező években biztosan növekedni fog.” – zárta gondolatait Capel.
A cikkhez szemlézett írások:
Kapcsolódó cikkek:
Spanyolország: esőzések okoznak gondokat a dinnyeföldeken
NAK-MDE-FruitVeB: a 2024-es dinnyeszezon értékelése – milyen jövőre számíthatunk
Franciaország: a dinnye és a paradicsom vezeti a nyári fogyasztási toplistát
Lengyelország: magas árakkal kezdi a szeptembert a dinnyepiac
Jó hozamokkal dübörög a hazai dinnyeszezon
Törökország: óriási segítség az Európa-bajnokság a dinnyeágazatnak
Korábban indult a dinnyeszezon: júliusban már minden áruházláncban kapható lesz a magyar görögdinnye
Olaszország: jelentősen emelkedett a dinnye kiskereskedelmi ára
Franciaország: stabilizálódni látszik a dinnye termőterülete
Spanyolország: megkezdődött az extra korai görögdinnye szezonja
Spanyolország: 10%-kal csökken a görögdinnye termőterülete Almería körzetében
Franciaország: még a tavalyi rekordot is felülmúlta az idei dinnyetermés
Lengyelország: magasabb árak, kisebb termés jellemzi az idei görögdinnye-piacot
Kerestük, de nem találtuk a 229 Ft/kg-os dinnyét a boltokban
Nő a marokkói, csökken a spanyol dinnyeexport volumene
Lengyelország: ötéves rekordot döntött a görögdinnye ára
Jó piaci kilátásokkal indul a hazai dinnyeszezon
Olaszország: megérkezett a hőség, nekilendült a görögdinnye piaca
Hétvégétől elérhető a magyar dinnye
Görögország: kedvezőtlen időjárás nehezíti a dinnyetermesztők helyzetét
Törökország: Adana körzetében megkezdődött a görögdinnye betakarítása