Minimálisra csökkent vízkészletek, a lakossági ivóvízbázis ellátása miatt lezárt csatornák jellemzik a május eleji állapotokat. 

Katalóniában súlyos aszály okoz károkat: a csapadékhiány miatt a tartományban a vízkészletek minimálisra (25,7%-ra) csökkentek. A tartományi önkormányzat kénytelen volt a gazdák elől lezárni az Urgell-csatornát (Lleida) lezárása, amely mostantól csak a lakosság vízellátását és a gyümölcsfák vészhelyzeti öntözését biztosítja. 

Az Afrucat, a Katalán Gyümölcságazati Egyesület az előző hét végén ismertette az első becsléseket, amelyeket a szövetség az Urgell-csatorna lezárása miatt prognosztizál. Ezek szerint a terméskiesés az alma esetében akár 58% (173 ezer tonna), a körte esetében pedig akár 52% (74 ezer tonna) is lehet. Ez a teljes katalán gyümölcstermés 30 %-os csökkenésének felelne meg az idei évben.

Az aszálykár 8600 hektárnyi termőterületet érint: 39 település nem kapna vizet a csatornából, köztük Torregrossa, ahol közel 26 ezer tonna gyümölcs esne ki, ebből 14 ezer tonna alma; Bellpuig több mint 20 ezer tonnát (18 ezer tonna almát); Miralcamp 18 ezer tonnát (12 ezer tonna almát); Tornabous 16 ezer tonnát (12 ezer tonna almát), Golmés pedig 16 ezer tonnát (ebből 13 ezer tonna alma).

Manel Simon, az Afrucat ügyvezető igazgatója szerint „ez összesen mintegy 350 millió eurós közvetlen értékesítési veszteséget jelent, és mintegy 164 millió euró további közvetlen veszteséget az ágazat számára, mivel ennek az összegnek a nagy részét, több mint 114 millió eurót a gazdák már beruházták az ültetvényekbe. Ha figyelembe vesszük a lezárás gazdasági hatását a teljes ellátási lánc minden állomására a veszteség akár 600 millió euróra is rúghat”.

Az Afrucat arra fogja kérni az illetékes hatóságokat, hogy kérjenek engedélyt az EU-tól a gazdasági veszteségek fedezésére elegendő állami támogatás nyújtására.

Bár a gironai almatermesztés 70 %-át kutakból öntözik, és a termesztés jelenleg nincs veszélyben, a fennmaradó 30 % csatornákból kapja a vizet, ahol az alma és a nagyüzemi kultúrák versenyeznek egymással a szűkös vízkészletekért. Ez azt jelenti, hogy a gironai almatermés 30 %-a jelenleg szintén veszélyben van, az Urgell-csatorna lezárása okozta veszteségekkel együtt ez a katalán almatermés 67 %-os visszaeséséhez vezetne.

Egy másik, jelenleg vizsgált helyzet az, hogy mi történik, ha az öntözés még a fák életben tartásához sem lenne elegendő. „Ebben az esetben teljesen más lenne a forgatókönyv” – mondta az Afrucat vezérigazgatója. „Terméspusztulásról és 600 millió eurós összegről beszélnénk, amely magában foglalná az újratelepítés költségeit, valamint a három-négy éves terméskiesés miatti veszteségeket, mielőtt a fák újra termőre fordulnának.” Joan Serentill, az Afrucat alma- és körtebizottságának elnöke szerint „a hároméves termelési szünet egy alapvetően almából és körtéből élő területen olyan társadalmi és gazdasági veszteségeket okozna, amelyeket nem lehet számszerűsíteni, és gyökeresen változtatná meg a helyiek életét”.

A cikkhez szemlézett írások:

Katalonien: Hohe Ernteverluste durch Schließung des Urgell-Kanals erwartet

Kapcsolódó cikkek:

Európai aszályhelyzet: bajban a spanyolok és a Maghreb, nálunk minden rendben

Aszály: elérhetők a Nemzeti Víztudományi Program előadásai