A Szentesi Árpád Agrár Zrt. adott otthont a 2017. július 21-én megrendezett kápia termesztési szakmai tanácskozásnak. A rendezvényen megjelent termelők, kereskedők és ipari alapanyag beszállítók a kápiapaprika termesztési és piaci kérdéseivel foglalkozó előadásokat hallgattak meg, amelyet szakmai vita követett. A konferencia levezetője Gubacsi Zoltán, a FruitVeB alelnöke, a Zöldségtermelői Főbizottságának elnöke volt.

Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke előadásában a kápia belföldi friss piaci értékesítésének kérdéseiről beszélt, bemutatva a DélKerTész kápia értékesítése gyakorlati tapasztalatait. Jellemezte a termelés, értékesítés számára legkedvezőbb kápia paprika fajtatulajdonságait. A koraiság és egyben jó hidegtűrés igen kedvező tulajdonság lehet, mivel a július közepéig értékesített termések meghatározzák a hidegfóliába ültetett állomány jövedelmezőségét. A korai szedés magas árszintje lehetővé teszi, hogy a jövedelem 75 %-a ebben az időszakban realizálódjon.

A kápia piaca az utóbbi években sokat változott. Kezdetben szinte csak export cikknek számított, majd az utóbbi években a hazai fogyasztás is jelentős emelkedésnek indult. Ennek megfelelően a tálcás kiszerelésű export csak a kisebb termésméretet kérte, de ma már a nagyobb termések is eladhatók a belföldi piacon. Becslések szerint ma az összes kápia termőfelület szabadföldön 4-500 hektár, ami kb. 15000 tonna termést ad, annak 95%-át a feldolgozóipar használja fel. A kb. 250 hektár hajtatott felületről betakarított 12-15000 tonna termés 70-80%-a kerül exportra, a többi belföldi fogyasztásra.

A DélKerTÉSZ megalakulása óta foglalkozik kápia típusú paprika értékesítésével. Mind mennyiség, mind értékben sokat fejlődött ez a piac. Míg 2003-ban 380 tonnát forgalmaztak 37,5 millió Ft értékben, addig tavaly ez több, mint 1100 tonna és értékben csak nem 300 millió Ft volt.

https://FruitVeB.hu/tagjaink/delalfoldi-kerteszek-szovetkezete/

A kápia paprika lehetőségei az export piacokon címmel, dr. Kálmán András, FruitVeB Kereskedelmi Főbizottság elnöke tartott előadást. Az előadó ismertette a friss zöldség-gyümölcs piac legfőbb tulajdonságit, bemutatta annak változásait, valamint kitért arra is, hogy mindezen tényezők hogyan befolyásolják a termelés és értékesítés viszonyait. Milyen trendek figyelhetők meg az európai kápia piacon? A számunkra meghatározó a német piac, ahová a téli időszakban a déli mediterrán országokból érkezik az áru: Spanyolország, Marokkó, Törökország, nyáron főként Magyarországról. Jellemző a fél kg-os kiszerelés, a legolcsóbb pirosan fogyasztott paprika. Terjed a felhasználása sütve, így nőhet a nagyobb testű paprikák piaca is. Ha fejlődni akarunk innováció szükséges a csomagolásban, a tervezés területén, az árualapok koncentrációjában.

Gubacsi Zoltán, a FriuitVeB Zöldségtermesztési Főbizottságának elnöke a Kertészeti pályázatok aktuális állásáról tartott beszámolót, majd válaszolt a jelenlévők által feltett kérdésekre.

Kápia termesztése talajon-címmel Gulyás János a DélKerTÉSZ szaktanácsadója tartott előadást. A szakember előadása első részében a talajon történő, hagyományos hajtatási technológia legfontosabb kérdéseit emelte ki. Felhívta a figyelmet a talajromlás megakadályozására, ami a monokultúra és kitett klíma hatására sajnos egyre gyakoribb. Így fontos a szerves anyag utánpótlása, a baktérium trágyák, mulcsozás alkalmazása. A talaj összetételének rendszeres vizsgálata az okszerű tápanyag összetételt segíti. Itt is fontos a koraiság, ezt figyelembe kell venni a fajtaválasztásnál, a növények metszésénél. A kordonos termesztés is elterjedt, ahol a metszés kézi munkáját tudják megspórolni, viszont a termés minősége rosszabb lehet, ha nem jó fajtát választanak. A termelésben jelentkező legfőbb gond a növényvédelemre vezethető vissza. A tripsz, a takácsatka, levéltetű, gyapottok bagolylepke és vádor poloska fajok jelentik a legnagyobb kihívást a termesztőknek. A védekezésben az integrált megoldásoknak, mint előre jelzés, fizikai elkülönítés (rovarhálók alkalmazása), biológiai növényvédelem legyen szerepe.

A kápia paprika biológiai növényvédelméről Zentai Ákos, az Árpád-Biokontroll Kft. munkatársa beszélt.

Sokan úgy tartják, hogy a kápia paprika típus kevésbé fogékony a növénybetegségekre, kevesebb védekezést igényel. Ez nem igaz, ugyan úgy figyelni kell rá, mint bármely más paprika típusra. Az integrált módszereket kell alkalmazni, fontos a betegség ellenálló fajta termesztése, jelentősen megkönnyíti a védekezést. A kémiai növényvédelem is jelen van, de mint kiegészítő kezelésként alkalmazzuk a biológiai ágensek betelepítése előtt, vagy a kímélő szereket alkalmazzuk. Fontos a kártevők megfigyelése, a foltkezelés, szint kezelés vagy a szívó kártevők ellen a gyökéren keresztül történő kijuttatás, ami szintén kíméli a hasznos szervezeteket. A monitoring az egyik legfontosabb feladat: a különböző színcsapdák folyamatos ellenőrzése! Fénycsapda, feromoncsapda is alkalmazható a moly kártevők esetén. Fontos az üzemhigiénia is! Sokan alkalmazzák eredményesen a biológiai növényvédelmet a kápia termesztésben. Mivel főként hidegfóliás termesztésről van szó, fontos a megfelelő klimatikus tényezők ismerete! Pld. volt-e olyan növényvédő szer alkalmazása korábban, ami károsíthatja a hasznos rovarokat, vagy a hőmérséklet a hasznos szervezet szaporodásának kedvez-e? Pld. a ragadozó atkák 15oC alatt nem táplálkoznak. A növény állapota is fontos, legyen elegendő pollen a hasznos szervezetek alternatív táplálkozásához. Fontos a szaktanácsadóval megbeszélni az adott esetet. Ha az alap biológiai technológia elegendő, akkor 80 Ft/m2 költségre lehet számítani, de ha újabb betelepítés szükséges a költségek jelentősen nőhetnek.

Tégla Csaba, a Pro-Horto Kft. munkatársa a Talaj nélküli kápia paprika termesztés kókuszrost termesztő táblán illetve egyéb közegen címmel tartott előadást.

Az előadó összefoglalta a talaj nélküli zöldségtermesztés lehetőségeit, csoportosítva az erre alkalmas közegeket. Részletezte a kókuszrost közeg alkalmazását, kiemelve annak előnyeit, de kitért az esetleges hátrányokra is. Szemléltette a paprika termesztéstechnológiát, milyen típusú kókuszrost egységet célszerű alkalmazni, milyen legyen a növény kezelése? Kápia paprikához az Optima típusú paplant ajánlotta. Részletezte az ehhez tartozó öntözési és tápoldatozási irányelveket, az ellenőrzési módszereket, pld. a növénytálca alkalmazását, amelyek segítik a biztonságos és költséghatékony termesztést.

A rendezvényen vetőmag cégek, háttéripari cégek mutatták be termékeiket.

A tanácskozáson a kápiapaprika termesztéséhez szükséges alapanyagok beszállítói is jelen voltak: Árpád-Biokontroll Kft.  Duna-r, Orosco Kft. Pro-Horto Kft., Rijk Zwann, akik a kiállítótérben a legkorszerűbb technológiai elemeket mutatták be az érdeklődők számára.

Tudósításó: Ledóné Darázsi Hajnalka

Prezentációk / előadások:

A kápia paprika lehetőségei az export piacokon

A_kokuszrost_termesztopaplanok_ertekelese_paprika_eloadas_2017_kapia

Kápia friss piaci értékesítése belfödön, a DélKerTész

Kápia termesztése talajon 2017