A Rabobank a mesterséges intelligencia és a robotizáció alkalmazását nem csodaszernek, hanem óriási lehetőségekkel bíró kiegészítő módszernek tartja.

A Rabobank friss elemzésében hektáronként 150-250 ezer euróra becsüli a high-tech üvegházakban a munkaerő és az irányítás-vezérlés összesített hektáronként költségét, ami számításai szerint globálisan mintegy 13 milliárd eurónak felel meg. Az elemzés szerint robotika és a mesterséges intelligencia (AI) piaca az üvegházi kertészetben hatalmas lehetőségeket rejt magában a fenntarthatóság, a termésminőség, a jobb munkakörülmények és a magasabb termékár tekintetében, de a munkaerőhiány vagy a termeléssel kapcsolatos egyéb problémák megoldásában nem tartja mindent megoldó csodaszernek.

„A következő évtizedben a robotok és betakarítást támogató szoftverek vesznek át bizonyos feladatokat a csúcstechnológiás üvegházakban. A termelők a robotizáció és a digitalizáció miatt elsősorban inkább másként, semmint olcsóbban” – fejtette ki véleményét a tanulmányt jegyző Cindy van Rijswick. „Alkalmazásnak legfőbb előnyei közé inkább az tartozik majd, hogy a nagyobb, nemzetközi vállalkozások irányítása könnyebbé válik, a vezetői készségek megváltoznak, a beszállítókkal és a vevőkkel való együttműködés pedig szorosabbá válik. A kártevőkkel szemben a jelenleginél korábban, fenntarthatóbban és pontosabban is lehet majd védekezni, ami az üvegházakban előállított termények minőségének javulását eredményezheti.

A cikkhez szemlézett írások:

Rabobank: Markt für Künstliche Intelligenz und Roboter mit enormem Potenzial

Kapcsolódó cikkek:

A Rabobank számításai szerint ilyen hatása lenne a zöldség-gyümölcs ÁFA hollandiai eltörlésének

GRoW – a világ első kétkarú autonóm paradicsomszüretelő és csomagoló robotja

2023 május: kertészeti robotikai kiállítás Milánóban

Polly: robotizált beporzórendszer hajtatott paradicsomban

Dino: robotizált gyomirtás már az olasz földeken is

Szamócaszedő robot a szezonmunkások helyett

Működésbe lépett a világ első önműködő málnaszedő robotja az Egyesült Királyságban

Folyamatosan zajlanak a kutatások a kertészeti robotokkal kapcsolatban