A hónapok óta tartó súlyos aszály miatt Olaszország öt tartományában vészhelyzetet hirdettek ki.

Július 4-én az olasz kormány öt tartományban rendelt el vészhelyzetet a több hónapja fennálló súlyos aszály miatt. A csapadékhiány olyan mértékű, hogy nem csak a mezőgazdasági termelést veszélyezteti, hanem az erdő- és bozóttüzek kockázatát is drámaian megnöveli, valamint a vízerőművek működési zavarai, leállásai miatt kimaradásokat okozhat az áramellátásban is.

A vészhelyzetet az olasz kormány Lombardia, Piemont, Emilia-Romagna, Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartományokban hirdette ki. A bevezetendő intézkedések részint a mezőgazdaságot, részint pedig turisztikai célpontokat érintenek, mint amilyen például a Garda-tó, vagy az Adriai-tenger partvidéke Rimini és Velence környékén. A vészhelyzet nagyobb teret enged a helyi önkormányzatoknak arra, hogy saját hatáskörben hozzanak meg olyan intézkedéseket, mint például az ivóvíz-felhasználás korlátozása, racionalizálása. Az öt tartomány összesen 36,5 millió euró állami segítséget kap, ebből a legnagyobb részt, 10,9 millió eurót Emilia-Romagna régiónak utal ki a kormány.

A cikkhez szemlézett írások:

Siccità, deliberato lo stato d’emergenza anche per Emilia Romagna e Veneto

Siccità, accolta la richiesta di stato di emergenza: stanziati dal Consiglio dei ministri i primi 10,9 milioni di euro

Il Governo accoglie la richiesta di stato di emergenza siccità e stanzia i primi 10,9 milioni di euro

Siccità, stato di emergenza in cinque regioni: Lombardia, Emilia-Romagna, Piemonte, Friuli Venezia Giulia e Veneto. Stanziati 36,5 milioni

Italien: Dürre-Notstand in fünf Regionen ausgerufen

Kapcsolódó cikkek:

Olaszország: vészhelyzet kihirdetését kéri Emilia-Romagna az aszály miatt

Olaszország: már most 2 milliárd euróra tehető az aszálykár mértéke

Súlyos aszály az Ibériai-félszigeten – rendkívüli intézkedések szükségesek