Emilia-Romagna tartomány elnöke országos vészhelyzet kihirdetését kérte az olasz kormánytól a súlyos aszály miatt.

Stefano Bonaccini, Emilia-Romagna tartomány elnöke levélben kérte Mario Draghi olasz miniszterelnököt, hogy a súlyos aszály miatt nemzeti vészhelyzet kihirdetését rendelje el.

„Tekintettel az időjárási körülmények természetet, népességet és a mezőgazdaságot egyaránt érintő jellegére és súlyosságára, amelyek az elkövetkező hónapokban még súlyosbodhatnak is, az Emilia-Romagna régió egész területén kibontakozó súlyos aszály miatt nemzeti vészhelyzet kihirdetését kérjük”.

Bonaccini szerint a sürgősen és középtávon bevezetendő intézkedések 36,7 millió euró költségvetési keretet igényelnek. Az országos gazdaszervezet, a Coldiretti regionális tagozata szerint tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a Pó alacsony vízszintje miatt az Adriai-tenger sós vize csaknem 30 km-re visszaáramlott a folyóba, ami a környék élelmiszertermelésének akár 30%-át is veszélybe sodorhatja. A szervezet helyzetjelentése szerint jelenleg a régió gyümölcstermelésének 15%-a ment veszendőbe a 40°C-ot meghaladó napi csúcshőmérsékleti értékek miatt, és a 2022-es év eddigi csapadékösszege nem éri el a sokéves átlag felét sem. A Pó alacsony vízszintje miatt „gyakorlatilag felismerhetetlenné vált”, és a környékbeli tavak feltöltöttsége is jóval az átlag alatti (Lago Maggiore: 26%, Comói-tó: 11%, Garda-tó: 54%). A vészhelyzet nem korlátozódik Emilia-Romagna tartományra, mivel az aszályhelyzet Olaszország teljes területének 28%-át érinti.

Ettore Prandini, a Coldiretti elnöke szerint a folyók és tavak jelenlegi állapota, az emelkedő hőmérsékletek és a szárazság nemzeti élelmiszer-termelési kapacitásokra kifejtett hatásai miatt fel kell gyorsítani az országos víztározó rendszer kiépítésének és bővítésének ütemét. „Olaszország a csapadékvíznek mindössze 11%-át képes felfogni, ám egy megfelelően működő országos rendszerrel ez akár 50%-ra is növelhető lenne, így képesek lennénk elkerülni az idei hasonló, és már nem először jelentkező krízishelyzeteket.”

A cikkhez szemlézett írások:

Italien: Emilia-Romagna stellt Antrag auf Notstand

Kapcsolódó cikkek:

Olaszország: már most 2 milliárd euróra tehető az aszálykár mértéke

Súlyos aszály az Ibériai-félszigeten – rendkívüli intézkedések szükségesek