Az Ol Pera prognózisa szerint 470 ezer tonnás olasz körtetermés várható az idén, ami jóval átlag alattinak számít.

Az olasz körtetermesztőket tömörítő Ol Pera szakmaközi szervezet előrejelzésre szerint idén 470 ezer tonna körüli körtetermés várható, ami ugyan több, mint kétszerese a tavalyi 213 ezer tonnás, katasztrofálisan alacsony volumennek, de 20%-kal marad el a 2020-as 611 ezer tonnás betakarított mennyiségtől, és messze elmarad az utóbbi évek átlagától.

A jó virágzásnak és a megfelelő terméskötődésnek tulajdonítható kezdeti optimizmust követően egyes fajtáknál, és különösen a fiatal fák esetében az utóbbi hetek extrém hőhullámai a gyümölcsök fejlődésének leállását vagy olyan mértékű lassulását eredményezték, ami miatt lényegesen csökkenteni kellett a korábbi prognózisokban szereplő számokat. A kisebb gyümölcsméret nem csak nettó terméstömeg-veszteséggel párosul, hanem csökkenti az egyáltalán piacra vihető körte mennyiségét is.

A termőterület zsugorodása is megfigyelhető egyes régiókban, különösen olyan körzetekben, ahol az utóbbi években számos problémával kellett megküzdenie a termelőknek. Ilyen például Emilia-Romagna, ami pont a legjelentősebb, a teljes olasz termés csaknem háromnegyedét adó termesztőkörzet. Itt a csipkéspoloskák, a barna foltosodás és 2021-es fagyok után most a forrósággal és az aszállyal kellett harcolni, és akkor még nem beszéltünk az egész Olaszországot sújtó súlyos munkaerőhiányról. Ezeknek a tényezőknek a következményeként sokan hagytak fel a termeléssel, így csak az idén 9%-kal csökkent a régió teljes termőterülete. Megjegyzendő, hogy 2010-hez képest Olaszország fokozatosan elvesztette körte termőterületének egyharmadát.

A fajták tekintetében továbbra is az Abate vezet, az idei termést 189 ezer tonnára becsülik, ami négyszerese ugyan a tavalyinak, de 40%-kal kevesebb, mint a 2018-ban szüretelt mennyiség. A második helyen a Vilmos áll 130 ezer tonnás becsült terméssel, ez szintén jóval, 16%-kal marad el a 2020-as mennyiségtől.

A cikkhez szemlézett írások:

OI Pera: con la campagna 2022 si rientra su produzioni più normali, ma al di sotto del potenziale

OI Pera: Mehr Birnen, aber kleinere Kaliber erwartet

Kapcsolódó cikkek:

Hollandia: valamivel átlag feletti körtetermés várható az idén

Franciaország: rekord közeli körtetermés várható az idén

Hektáronként 150 eurós támogatást kapnak az Emilia Romagna régió körtetermelői

Svájc: csak fenntartható módon „ajánlott” almát és körtét termeszteni