Az idei német spárgatermés 5%-kal maradt el a tavalyitól, és 10%-kal az utóbbi 5 év átlagától. Milyen okokra vezethető vissza a gyenge szezon?

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal, a Destatis termésbecslése szerint a 2022. évi német spárgatermés volumene 113 ezer tonna volt, ami az utóbbi 10 év legkisebb mennyisége, és 5%-kal marad el a tavalyi eredménytől. Az AMI elemzése szerint az idei kisebb termésnek elsősorban nem termesztéstechnológiai vagy időjárási, hanem piaci okai voltak: az előző évinél 4%-kal kisebb, 21400 hektáros termőterület számottevő részén idény közben állították le a betakarítást a gyenge kereslet miatt – vagyis még azelőtt, hogy az összes spárgát leszedték volna.

A német háztartások ugyanis kevesebb spárgát vásároltak az áruházakban, mint az utóbbi 6 évben bármikor. A termelők ezért az olcsó importot tették felelőssé, ám minden valószínűség szerint nem ez történt (a Destatis adatai szerint idén a január-május közötti időszakban Németország 40%-kal kevesebb spárgát importált, mint tavaly). Sokkal valószínűbb, hogy a német vásárlók az emelkedő fogyasztói árakat és a 40 éves csúcsot elérő inflációt érzékelve egyszerűen visszafogták fogyasztásukat a nem létfontosságú termékek piacain. Ez viszont azt eredményezte, hogy az idei szezonban 21%-kal csökkent a spárga felvásárlási volumene, kínálati piac alakult, ki, ezért a magasabb inputananyagárak és munkaerő-költségek mellett a tavalyihoz képest április-májusban átlagosan 4%-kal volt alacsonyabb a spárga fogyasztói ára a német piacokon (csak a szezon legvégén haladta meg az ár az előző évi szintet).

A termelők számára csak az adhat reményt, hogy a gazdasági visszaesés és bizonytalanság csak átmeneti lesz, mert ha a háztartások ismét több jövedelemmel rendelkeznek, újra fel fogják maguknak fedezni a spárgát. Addig azonban az ágazat ismételten gyenge eredményei azt jelentik, hogy szerkezetváltás fel fog gyorsulni, és a termőterület csökkenésével is számolni kell.

A cikkhez szemlézett írások:

AMI: Kleinste Spargelernte der vergangenen zehn Jahre

Kapcsolódó cikkek:

Németország: 5%-kal kisebb az idei spárgatermés a tavalyinál

Világpiaci kitekintés: a spárga piaca

Csalódásuknak adtak hangot a német szamóca- és spárgatermesztők

Németország: megkezdődött a spárga betakarítása Alsó-Szászországban

Korán indul az idei spárgaszezon Németországban