Az olasz hőségbe jégesőkkel és tornádókkal robbant be egy hidegfront, de július 15-től visszatér a kánikula.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a rendkívüli aszály és hőség miatt Olaszország 5 tartományában vészhelyzetet hirdettek ki. Csütörtökről péntekre virradóan egy gyorsan érkező hidegfront vonult át a forró országon, ami rendkívül heves feláramlást eredményezett. A csizma több pontján is tornádók és jégesők alakultak ki, a legerősebb jégveréseket Észak-Olaszországban, Veneto, Lombardia és Emilia-Romagna tartományokban észlelték, de Bolzano térségét is beterítette a jég. Egyes helyeken akár 7-9 centiméter átmérőjű, 70-90 grammos, legalább 130 kilométer/órás sebességgel zuhanó jégdarabok törtek be gépjárműszélvédőket, palatetőket, vertek rommá kint felejtett műanyag kerti bútorokat. A kertészeti kultúrákban okozott károk felmérése még zajlik.

Ugyanakkor a hosszabb távú előrejelzések a hőség visszatérését jelzik. A korábban Angliában, Readingben működő, majd Bolognába áthelyezett Közép-Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Adatközpont (ECMWF) szuperszámítógépének legfrissebb modelljei szerint július 15-én ismét extrém forróság uralkodik majd Olaszországban, amely július 20-án éri el tetőpontját. Ekkor körülbelül 40°C várható az amúgy is súlyos aszállyal küzdő Pó-völgyében, Rómában, Firenzében, de Pugliában, Szicilia és Szardínia területén 43-44°C körüli csúcshőmérsékletet prognosztizálnak, A számítógépes modell szerint az augusztus is jóval forróbb lesz az előző években tapasztaltnál.

Az idei nyár forró időjárását az olasz meteorológusok által Charon (Caronte) névre keresztelt afrikai anticiklon okozza. A névadás nem véletlen: a Sztüx folyón a lelkeket alvilág bejáratához szállító révész a megszokottból egy forróbb klímába átvezető folyamat szimbólumaként szolgál. Ez az anticiklon az idei nyáron a július 6-áig terjedő időszakban a szokásosnál 7-12°C-kal melegebb levegőt szállított Olaszország fölé. Az utóbbi években ebben az időszakban átlagosan 27-28°C-os hőmérsékletet mértek, az idén azonban ez 38°C környékén alakult.

A cikkhez szemlézett írások:

Che estate sarà? Dal 15 luglio ondata di caldo eccezionale. Non pioverà fino a settembre

Caronte, l’anticiclone africano ispirato dalla Divina Commedia

Kapcsolódó cikkek:

Olaszország: öt tartományban hirdetett aszály miatti vészhelyzetet a kormány

Olaszország: vészhelyzet kihirdetését kéri Emilia-Romagna az aszály miatt