A hollandiai Dalsem Complete Greenhouses Projects és Van der Ende Group, egy olyan innovatív szellőztető rendszert fejlesztett ki, melynek segítségével bármely Venlo típusú üvegházban adaptív légkeverés érhető el, a hagyományos passzív szellőztetéssel szemben. Az  X-AIR biztosítja a külső levegő szellőztetés és a belső légkeringtetés minden előnyét, kialakítva ezzel egy homogénebb klímát. Ezzel a technológiával az X-Air minimális energiafogyasztás mellett, a lehető legrövidebb idő alatt, a legmagasabb terméshozamot és a termés minőségét képes eredményezni a világ bármely éghajlatán.

Dalsem X-AIR, a sokoldalú szellőztető rendszer

A Dalsem X-AIR alapjául a Van der Ende Group korábbi években szabadalmaztatott és nagy sikereket elérő Airmix ventilátor szolgál. Az Airmix egy többszelepes szellőztető ventilátor, amely a növényház belső, különböző rétegében található, különböző hőmérsékletű levegőjét tudja intelligensen az optimális szintre egyenlíteni, ugyanakkor a külső levegős szellőztetésre nem képes. A Dalsem ezt fejlesztette tovább úgy, hogy az üvegtető panelhez egy többszelepes beszívócsatornát csatlakoztatott, hogy a szükséges mennyiségű külső levegőt vagy közvetlenül az üvegpanel alatt található levegőt is az üvegházba lehessen keverni. Az X-AIR szellőzőrendszerrel így már a félig zárt üvegházi termesztés techológiája valósítható meg. Sokoldalúságát mutatja, hogy az X-AIR modulárisan bővíthető hűtőkkel, CO₂-ellátással és/vagy párásítókkal. Környezetbarát módon a víz újra felhasználásra kerül, az energiafogyasztása pedig minimálisra csökken.

Növényfejlődés stimulálása az intelligens légkeveréssel

A növekedés ösztönzése a Dalsem továbbfejlesztett tervezésének köszönhetően. A mechanikus szeleprendszerrel ellátott csatorna lehetővé teszi a különböző rétegekben található levegő keverését. A legfelső üvegpanelbe integrált nyílással a külső, hűvösebb levegőt képes beszívni, közvetlenül a panel alatt található nyílással a legmelegebb légréteget éri el, míg a ventilátornál található szelepek a termesztőház levegőjét szívják be. Az intelligens vezérlés képes úgy nyitni és zárni a különböző szelepeket, hogy mindig az igénynek megfelelően állítja be a termesztőház hőmérsékletét, a külső és a belső, -eltérő szinteken található- levegő keverésével. Ezzel egy olyan optimális és homogén klíma érhető el a növények számára, amellyel a maximális növekedés garantált.

Bármely Venlo típusú üvegházzal kompatibilis

A Dalsem X-AIR eleinte csak az újonnan épített Dalsem üvegházaknál volt alkalmazható. Ez vezetett oda, hogy a Van der Ende Group (Airmix fejlesztői) ismét átvette a stafétabotot, és az X-AIR-t továbbfejlesztette egy univerzálisan alkalmazható megoldássá. Ez az „Airmix X-AIR” amely már bármelyik gyártó, összes Venlo típusú üvegházába beépíthető. A Van der Ende Group továbbá decentralizált fizikai vezérléssel is dolgozik, ahol minden egyes Airmix X-AIR egymástól függetlenül vezérelhető. Ennek előnye, hogy az Airmix X-AIR megoldás új és meglévő épületekbe egyaránt beépíthető, és egy hagyományos üvegházat félig zárt üvegházzá alakíthat.

Kooperációban rejlik a siker kulcsa

Micha van Nieuwkerk (Van der Ende Group, minőségbiztosítási vezető)  szerint: “A Dalsem úgy tudta továbbfejleszteni az Airmix koncepciót, hogy az X-AIR egy félig zárt üvegházi megoldássá lett. Az X-AIR egy olyan innovatív megoldás, amely lehetőséget kínál a félig zárt üvegház elvének megvalósítására, miközben az Airmix alaptechnológiát használja. Az X-AIR már funkcionálisan biztosítja azt, hogy a külső levegő is beszívható legyen. Az adatalapú termesztési stratégiával kombinálva, ez egy teljesen új dimenziót vezet be a modern félig zárt üvegházban történő termesztésbe

Az (Airmix) X-AIR egy egyedülálló közös alkotás két innovatív vállalat között, amelyek ugyanazon alapkoncepcióból kiindulva különböző utakat követtek és fejlesztettek. Együtt most egy költséghatékony ajánlatot kínálnak a félig zárt üvegház elvének alkalmazásával, amely a meglévő és minden új üvegházi projekt számára elérhető, fenntartható módon építendő.

Felhasznált források:

New semi-closed greenhouse solution launched

Dalsem

Kapcsolódó cikkek:

2023 május: kertészeti robotikai kiállítás Milánóban

Polly: robotizált beporórendszer hajtatott paradicsomban