Túlságosan hideg és csapadékos az időjárás ahhoz, hogy Németországban teljes regiszterével berobbanhasson a “Spargelzeit”. 

A német Landvolk sajtóügynökség szerint a hazai földeken a spárga már szépen nyújtogatja sípjait a melengető napsugarak felé – már amikor vannak ilyenek. Ezért egyes helyeken termelői értékesítésből vagy szaküzletekben kapható lesz ugyan spárga, ám a német piacokat Húsvétkor még biztosan nem fogja elárasztani a hazai termék. Ezért a Landvolk azt javasolta olvasóinak, hogy aki nem tud lemondani a friss spárga okozta fejedelmi élvezetről a húsvéti ünnepkörben, annak tanácsosabb, ha valamelyik Alsó-szászországi termelőtől előrendeléssel szerzi be az árut. Ebben a régióban 4500 hektáron termesztenek spárgát Hannover, Nienburg, Lüneburg, Uelzen és Osnabrücker Land körzetében.

“Egyelőre túlságosan hideg és csapadékos az időjárás a spárgának” nyilatkozta Fred Eickhorst helyi a Spárga- és Bogyósgyümölcs-termesztő Szövetség elnöke. “És nem is annyira az abszolút hőmérséklet itt a fontos, hanem a napsütés hiánya, ami a fólia alatt még relatíve hideg idő esetén is jócskán képes felmelegíteni a talajt. Alsó-Szászországban a termelés 30%-a dupla fólia alatt zajlik, de néha tripla takarást is alkalmaznak annak érdekében, hogy a termőre fordulást minél korábbra hozzák. “

Eickhorst szerint az idei szezonkezdetnél tapasztalható árak nagyjából ugyanolyan magasról indulnak, mint tavaly. Ez pedig termelői szempontból sokkal jobb, mint amikor a teljes termelés egyszerre robban be, és már az idény elejétől kezdve alacsony árakkal küzdhetünk. A korai spárgát termelők számára ez lehetővé teszi, hogy valamelyest ellensúlyozzák az elszálló termelési költségeket, amelyek közül a spárgatermesztők számára az egyik legfontosabb a kötelező minimális órabér tavaly októberhez képest 25%-os emelkedése. Alsó-Szászországban a spárgaszezon hivatalosan április 12-én, szerdán 10:30-kor kezdődik Marklohe településen, és június 24-éig tart.

Eickhorst szerint a fehér spárga frissességét a fogyasztók könnyen ellenőrizhetik a piacokon: már első látásra fel kell, hogy tűnjön, hogy a spárgafej zárt, a sípok pedig fényesek, roppanósan, könnyedén  törhetők.

A cikkhez szemlézett írások:

Niedersachsen: Spargel zu Ostern knapp, aber hier und da verfügbar

Kapcsolódó cikkek:

Németország: 2022-ben csaknem 30%-kal kevesebb spárga importjára volt szükség

Németország: bizakodóak a spárgatermesztők az idény kezdetén

Németország: hamarosan kezdődik a spárgaszezon

Elemzés: mik voltak az okai a gyenge német spárgaszezonnak?

Németország: 5%-kal kisebb az idei spárgatermés a tavalyinál

2022: Világpiaci kitekintés: a spárga piaca

Csalódásuknak adtak hangot a német szamóca- és spárgatermesztők

Németország: megkezdődött a spárga betakarítása Alsó-Szászországban

Korán indul az idei spárgaszezon Németországban