A megnövekedett termelési költségek és az inflációs környezet mellett a termelők a kereslet növekedésében bíznak az idei szezonban. 

Küszöbön áll a spárgaszezon kezdete Németországban, ahol a megnövekedett termelési költségek, a tartósan magas infláció és a nehéz 2022-es idény ellenére bizakodóak a gazdák. A hosszabb napsütéses időszak és az enyhe tavaszi időjárás miatt máris megjelentek az első Dél-Németországból származó tételek a piacokon, bár egyelőre csak kiegészítő szerepet töltenek be a fűtött művelésből származó spárga mellett.

A tavalyi tapasztalatok fényében az idei szezon vélhetően mérsékeltebb árakkal indul majd, tekintettel ara, hogy 2022-ben az idény kezdetekor nagyon drága volt a spárga, ráadásul folyamatosan jelentek meg a médiában a tartósan magas árakról szóló híradások, amelyek a kedvezőtlen gazdasági környezetben jelentősen visszafogták a keresletet, és kínálati nyomást eredményeztek. Ennek következtében május közepén számottevően visszaestek az árak. Ágazati előrejelzések szerint az idei év óvatos optimizmussal indulhat még a megnövekedett termelési költségek és az inflációs környezet ellenére is, mivel a piacon a tavalyihoz képest kevesebb a bizonytalanság: vélhetően a fogyasztók az előző évinél kisebb mértékben fogják majd vissza kiadásaikat, ami a kereslet növekedését eredményezheti az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

Tavaly csaknem 5%-kal, 21269 hektárra csökkent a spárgatermő terület Németországban, viszont növekedést mutatott a korai áru termelésére alkalmas takarásos művelésű terület, így várható, hogy a szezon elején az előző évihez képest több áru jelenik meg a piacon, ami alacsonyabb árakat eredményezhet.

A cikkhez szemlézett írások:

AMI: Wie entwickelt sich das Spargeljahr 2023?

Kapcsolódó cikkek:

Németország: hamarosan kezdődik a spárgaszezon

Elemzés: mik voltak az okai a gyenge német spárgaszezonnak?

Németország: 5%-kal kisebb az idei spárgatermés a tavalyinál

2022: Világpiaci kitekintés: a spárga piaca

Csalódásuknak adtak hangot a német szamóca- és spárgatermesztők

Németország: megkezdődött a spárga betakarítása Alsó-Szászországban

Korán indul az idei spárgaszezon Németországban