Erős kritikát fogalmazott meg a tervezett uniós csomagolóanyag-tilalommal szemben a német gyümölcskereskedők szövetsége.

A Német Gyümölcskereskedők Szövetsége (DFHV, Deutsche Fruchthandelsverband e.V.) élesen bírálta az Európai Unió által a gyümölcsök és zöldségek csomagolására bevezetni tervezett tilalmat. „Egy ilyen tilalom kontraproduktív, mert nem csökkenti az élelmiszerpazarlást és nem növeli a termékek eltarthatóságát” – magyarázta Dr. Andreas Brügger, a DFHV ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető szerint ráadásul diszkriminatív, ha egy ilyen tilalom az élelmiszer ágazatban csak a zöldség és gyümölcs kategóriákat érinti. A gyümölcsök és zöldségek esetében alkalmazott csomagolás megvédte az érzékeny termékeket a károsodástól, biztosította a termékek higiéniáját, meghosszabbította az eltarthatósági időt és tájékoztatást nyújtott a fogyasztóknak.

A DFHV természetesen támogatja az EU erőfeszítéseit a csomagolási hulladék csökkentésére és a csomagolások újrahasznosítási arányának növelésére. A gyümölcs- és zöldségfélék csomagolási hulladékának aránya az élelmiszeriparon belül azonban alig két százalék alatt van.

„Ugyanaz az EU Bizottság, amely ösztönzőket határoz meg a fenntartható és egészséges táplálkozásra, de facto eltörli a fenntartható élelmiszeripar előfeltételeit” – zárta gondolatait Brügger.

A cikkhez szemlézett írások:

DFHV: Von der EU geplantes Verbot der Verpackung für Obst und Gemüse nicht zielführend

Kapcsolódó cikkek:

EU: 2024-től új szabályok vonatkozhatnak a zöldségek és gyümölcsök csomagolásaira

“Greenwashing” lenne a papír csomagolóanyagokra való áttérés?

Németország: a fogyasztók hajlandóak többet költeni a fenntartható csomagolásokra

Fruit Logistica innovációk 9.: Hazel BreatheWay lélegző csomagolás gyümölcsök szállításához

EU: 2030-tól minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie

A csomagolási előírások uniós harmonizációját sürgeti a Freshfel