A hollandiai Wageningen Egyetem és Kutatóközpont (WUR) januárban hozta nyilvánosságra azt a tanulmányt, melyben a fenntartható növénytermesztési célokat megfogalmazó Európai Zöld Megállapodás (Green Deal, illetve az ennek részét képező Farm to Fork [Termőföldtől az Asztalig] stratégia) középtávú, 2030-ig bekövetkező hatásait vizsgálja. A tanulmány angol nyelven a következő linkre kattintva érhető el: Impact Assessment of EC 2030 Green Deal Targets for Sustainable Crop Production. A dokumentum 7 európai országot és 10 növényfajt vizsgált, majd négy lehetséges forgatókönyv (a növényvédőszerek és műtrágyák használatának csökkentése, az organikus termesztést folytató gazdaságok területének növekedése, illetve az előző három tényező összesített hatása) mentén adott előrejelzést a 2030-ra várható terméshozamokra és –mennyiségekre, illetve ezeknek az EU összesített termelésére és külkereskedelmére gyakorolt hatásaira.

Az Olasz Almatermesztők Szövetsége (Assomela) szerint a hatásvizsgálat azt mutatja, hogy Olaszország a Green Deal intézkedéseinek bevezetését követően almatermesztésének 30%-áról mondhat le, illetve az EU almaexportja 1,3 millió tonnáról 450 ezer tonnára eshet vissza. Ez különösen érzékenyen érintheti az EU-n kívüli országokba a 2021-es évben körülbelül 370 ezer tonna almát exportáló olaszokat, és számos gazdaság életképességére jelenthet komoly fenyegetést.

Ezért az Assomela objektív hatásvizsgálat elvégzésére szólítja fel az Európai Bizottságot, valamint megjegyzi, hogy az olyan ambiciózus célkitűzéseket, mint a Green Deal, komoly adatokra és tanulmányokra kellene alapozni, amelyek feltárnák az esetleges kritikus pontokat. Az Assomela szerint a hatásvizsgálatok és a piac nyomon követése elengedhetetlen a célok megvalósíthatóságának meghatározásához, a termelőkkel folytatott párbeszéd fenntartásához és a gazdasági fenntarthatóság biztosításához. A kockázatértékeléseknek figyelembe kell venniük a változó környezetet is, például az energia-, nyersanyag- és logisztikai költségek növekedését, valamint az éghajlatváltozás hatásait, amelyek az elmúlt években folyamatosan befolyásolták az európai mezőgazdasági termelők termelését és jövedelmét. Korábbi cikkünkben (Megszavazta az Európai Parlament a vitatott Farm to Fork stratégiát) már beszámoltunk arról, hogy politikusok és mezőgazdasági szövetségek részéről erőteljes kritikák fogalmazódtak meg a Farm to Fork stratégia tervezetével szemben különösen amiatt, hogy a Joint Research Center (JRC) várva várt hatásvizsgálatát a Bizottság szándékosan visszatartotta, illetve a a Copa-Cogeca által tömörített európai mezőgazdasági szövetségek korábban felhívták a figyelmet arra, hogy “a stratégia jelenlegi célkitűzései, amennyiben valóban a javasoltak szerint valósulnak meg, súlyos terhet rónak majd az uniós termelőkre”.