Az április 27-28-án Perpignanban megrendezett medFEL kiállításon az Europeche korai prognózist adott ki az idei uniós kajszitermésre vonatkozóan.

Az Europeche április 27-28-án idén végre személyes jelenléttel tartotta meg a medFEL éves rendezvényt a dél-franciaországi Perpignanban (a koronavírus járvány miatt a 2020-as és 2021-es konferenciát sem tudták személyes jelenléttel megrendezni). A szakértői csoportok kerekasztal-beszélgetésein egyrészt összegezték a 2021-es évi terméssel kapcsolatos tapasztalataikat, másrészt egy korai prognózist is adtak a 2022-es szezonra.

A 2021-es szezonról dióhéjban

Kezdjük a tavalyi évvel: 2021 egy rendkívüli év volt az európai kajszitermesztők számára, és nem csak a koronavírus miatt. A gyakorlatilag az összes jelentős termesztőkörzetet érintő, súlyos fagykárok olyan jelentős veszteségeket okoztak, hogy a teljes uniós termés 400 ezer tonna alatt maradt, amire utoljára 2003-ban, előtt pedig 1998-ban és 1995-ben volt példa. A szűkös termés relatíve magas árakat eredményezett ugyan, ám a kiskereskedelmi láncok egy része gyakran ki sem merte helyezni az árut a polcokra, annyira nem látták biztosítottnak az árualapot. A másik probléma az volt, hogy különösen Észak-Európában a hűvös nyár sem kedvezett a gyümölcs fogyasztásának. A jelentős károkat szenvedett termelőknél a terméskiesést a magas árak sem kompenzálták, ám azok, akik szerencsésen megúszták, vagy aktív védekezéssel sikeresen vészelték át a fagyokat, igen jó szezont zárhattak.

Mi várható 2022-ben?

Idén tavasszal is jelentkezett a fagy az összes nagy termelőnél, márciusban Görögországban és Olaszországban, áprilisban pedig Franciaországban és Spanyolországban. Nagy különbség viszont a tavalyi évhez képest, hogy 2022-ben csak a spanyolok szenvedtek komoly, és a görögök mérsékeltebb károkat, míg a többi termelő átlagos vagy kevésbé jelentős termésveszteséggel vészelte át ezt az időszakot. (Tavaly pont fordított volt a helyzet, a spanyoloknál volt a legkisebb a kár, míg a többi három ország mindegyikében borotváltak a tavaszi fagyok). A 2021-es 393 ezer tonna után az Europeche a 2022-es évre 515 ezer tonna körüli termést vár, ami több mint 30%-kal nagyobb, mint a tavalyi, igen alacsony volumen, viszont még mindig 8%-kal marad el a 2016-2020 közötti időszak átlagától. Ehhez az átlagos mennyiséghez viszonyítva a legjobban az olaszok jártak, náluk 11%-os bővülésre számíthatunk, így az idei évre prognosztizált 263 ezer tonnás termésükkel a teljes uniós mennyiség felét adják. A franciák sem szomorkodhatnak, hiszen náluk az átlagoshoz képest 8%-kal bővül a termés, 128 ezer tonnás volumennel a második legjelentősebb termelőnek számítanak majd az idén. A görögöknél 20%-os visszaeséssel számol az Europeche, itt 65 ezer tonnára becsülik az idei termést. A legnagyobb gondban Spanyolország van, a 2022-es idényre 59 ezer tonnás termést valószínűsítenek, ami több mint 50%-kal marad el a 2016-2020 közötti időszak átlagától, (ráadásul a becslésben a heves esőzésekkel sújtott Murcia régióra még viszonylag magas szám szerepel, ami tovább csökkenhet).

A cikkhez szemlézett írások:

Abricots : synthèse de la récolte européenne 2021 et prévisions de récoltes 2022

Kapcsolódó cikkek:

Április végén ismét megrendezik a francia MedFEL kiállítást

A 2021. évi európai őszibarack- és nektarintermés – a medFEL termésbecslése

A 2021. évi várható európai kajszitermés

Spanyolország: 200 ezer hektáron okoztak károkat a heves esőzések