A gyümölcsök egy részét már szedjük, de a későbbi fajták növényvédelmével még bőven van munka. A szüreti időszakban különösen előtérbe kerül a szermaradék-mentesség kérdésköre – érdemes növényorvos segítségére támaszkodnunk, hogy biztosra mehessünk. Sorra érnek be a különböző gyümölcs- és zöldségfélék. A termés mennyisége és minősége az idén is változatos képet mutat, az egyikből bőven, a másikból szűkösebben terem.

A tavaszra és a nyárra nem lehetünk különösebben panasszal, kivéve, ahol jég pusztított. Az augusztusi igazi nyár kedvezett az ízletes gyümölcsök és szezonális zöldségfélék bőséges választékának. A jó minőség szavatolásához a növényorvosok folyamatos ténykedése nélkülözhetetlen, szakértelmük az egészséges és növényvédőszer-maradékoktól mentes termés biztosítéka. Az almafélék és a körte egy része már leérett vagy most érik, de az őszi és téli fajtákat még meg kell védeni a kártevőktől és betegségektől, sőt fel kell készíteni a termést a tartós téli tárolásra. Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, nem különíthető el, hogy valójában hányadik nemzedéke lehet a mostani. Ha nem is tömeges a lepkék repülése, de folyamatossága miatt állandó rovarölő szeres beavatkozásra van szükség.

Mellette találkozni almalevél-aknázó mollyal és almailoncával is, tehát figyelemmel kell kísérni a lombozat egészségi állapotát is. Nem hagyhatjuk ki a kalcium levélen keresztüli pótlását, illetve a gyümölcsök tárolási betegségek elleni kezelését sem a hátralevő időszakban. A kalcium nem, vagy csak nagyon nehezen mozog a növényben, ezért időről időre gondoskodni kell a pótlásáról, egészen a szüret előtti időszakig. A tárolási betegségek már most is jelen vannak a növényeken, illetve a termésen. Most még kevésbé okoznak látható tüneteket, kivéve, ha sebzés keletkezik a termésen, például rovarrágás, gyümölcsrepedés nyomán. Ilyenkor a gyümölcsmonília azonnal jelzi jelenlétét a mindenki által ismert tüneteivel. Más kórokozók csak a télire betárolt gyümölcsön jelennek meg, de az okozott kár ekkor is komoly lehet, főként, ha a tárolási körülmények kedveznek a kórokozóknak. Ilyenek a tárolási hőmérséklet, a páratartalom, a páralecsapódás, a szellőztetés hiánya lehetnek. Más gyümölcsökön szintén repkednek a molyok, egyebek között a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly. A kajszi már leérett, ezért a fő célpont az őszibarack, míg a keleti gyümölcsmoly a széles tápnövényköre miatt szinte mindent megfertőzhet.

Az érőfélben levő őszibarackon a kártétel hajtáscsúcson és gyümölcsben egyaránt megfigyelhető, de rejtetten a többi gyümölcsféle is veszélyeztetett. A későn érő birset károsítja legtovább, ezért annak a védelme különösen nehéz. A kívülről egészségesnek tűnő termésről is kiderülhet, hogy a magház környékén alaposan hernyórágott. A barackmolytól eltérően egy gyümölcsben akár több hernyó is táplálkozhat, ezért az okozott kár is jóval nagyobb. Zsendül a szőlő is, a termést most a hajtáscsúcson jelentkező peronoszpóratüneteken túlmenően a bogyólisztharmat és a szürkerothadás tizedelheti meg. Fontos a prevenció a védekezésben, mert az első tünetek megjelenése után már igen nehéz megfékezni a kórokozók terjedését.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu