Lengyel kutatók lignit alapon egy új üvegházi termesztő közeget fejlesztettek ki. Lengyel kutatók egy csoportja, Stanisław Kaniszewski professzor irányításával felfedezte, hogy egy lignit őrleményből kifejlesztett anyag kiváló tápközeg lehet az üvegházi zöldségtermesztéshez és egyben az egészséges környezet megőrzéséhez. Ezt az anyagot CarboHort néven szabadalmaztatták Lengyelországban. A lignit természetes és abszolút környezetbarát, stabil szerkezetű, magas szerves anyag tartalmú és kórokozóktól mentes anyag, amely kiszűri a talajból a mérgező anyagokat. Nem véletlen, hogy lengyel kertészek már 60 évvel ezelőtt is használtak lignitet hajtatási tápközegként, és a lignit jelenleg világszerte elegendő mennyiségben rendelkezésre is áll.

További előnye, hogy porózus szerkezete révén nagy mennyiségű vizet képes magába szívni, és ezzel csökkenti az öntözővíz-szükségletet, ugyanakkor jól viseli a magas nyomást és a magas hőmérsékletet. A növények letermesztése után a lignitet, pontosabban CarboHort tápközeget nem kell fertőtleníteni vagy hulladékként kezelni, sőt a lignitben lévő huminsavak és egyéb szerves vegyületek hatására az akár talajjavító anyagként is teljes egészében újrahasznosítható. Huminsavakat a lengyel kertészek mesterségesen is előállítanak, és felhasználnak a talajok termékenységének fokozására, mivel azok megkönnyítik a növények számára a tápanyagok felvételét. A CarboHort termesztő közeget Lenzgyelországban már sok kertész használja zöldségfélék és dísznövények üvegházi termesztéséhe. Most piackutatást folytatnak a szabadalmaztatott anyag és eljárás külföldi értékesítéséhez.

Az eredeti angol nyelvű cikk megtekinthető ITT.

Forrás: https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/forradalmian-uj-lignit-alapu-uveghazi-termeszto-kozeg-40883-001?utm_source=scarabajanlo&utm_medium=kapcsolodocikkek&utm_campaign=shirek&utm_content=40883