A klímaváltozás nem kevés negatív hatással jár a mezőgazdaságban; az almatermesztés sem kivétel. A legújabb elemzések szerint a 21. század végéig 1,8-4,0 C fok között becsülhető globális felmelegedés a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának növekedésével együtt erősen kihat a világ almatermesztésének mennyiségére és minőségére is – olvashatjuk a kobietawsadzie.pl lengyel hírportálon. A változás többnyire negatívan befolyásolja a termesztők helyzetét. Az ősztől tavaszig tartó időszakban a levegő magasabb hőmérséklete és páratartalma kedvez a gombakártevők szaporodásának, ami jelentős terméscsökkentő hatással járhat.

A leggyakoribb és legveszélyesebb gombabetegség, a varasodás valamennyi almatermesztő országban jelentős károkat okoz, nemcsak a termés mennyiségének csökkentése, hanem a minőség romlása révén is. A melegebb és nedvesebb tavaszi időjárás miatt a penész megjelenésének és a rettegett bakteriális betegség, a tűzelhalás gyakoriságának növekedésével is számolni kell. A felmelegedés kihat valamennyi almafajta ízére is, és általában csökkenti azok savasságát, cukortartalmát pedig növeli, bár ennek bizonyos fajták esetében értéknövelő hatása lehet. A hőmérséklet emelkedésével a trópusi és szubtrópusi kártevők a mérsékelt égövben is egyre nagyobb számban megjelennek, így pl. afrikai kullancsokat már Lengyelországban is találtak.

A csapadékhiány, illetve az öntözővíz hiánya és a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának növekedése ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolja a termesztés hatékonyságát. A legnagyobb veszélyt azonban a beporzók állományának számottevő ritkulása jelentheti.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Forrás: https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/meg-az-alma-ize-is-megvaltozik-a-globalis-felmelegedes-miatt-41053-001