Az IEG Vu forrásai szerint Grojec régió nem érintett, de máshol akad olyan terület is, ahol 100 százalékos a gyümölcsvesztést állapítottak meg.

A leginkább érintett területek Samborzec körzetében találhatók, Lublin és Krakkó között. A hőmérséklet csak -4°C-ig hűlt le, de elég hosszú ideig tartott ahhoz, hogy komoly károkat okozzon. A bicolor Idared és Najdared fajtáknál a kár nagy mértékű. A többi fajtánál is van kár, de nem akkora mértékű, mint az előbbi kettőnél.

Az időjárási előrejelzések a következő napokra melegebb időt jósoltak, azzal, hogy a fagyos időszaknak még nincs vége. A fagy kialakulásának kockázatát növeli a hosszú száraz, aszályos időszak is, így a fagy kialakulásának lehetőségét a következő hétre is megjósolták.

Május 21-ről 22-re virradóra ismét komoly lehűlés következett be, volt, ahol -7 °C-ig csökkent a hőmérséklet. Ez alkalommal alma és szamóca ültetvényekben okozott károkat. Este az égboltot még egybefüggő felhőzet takarta, ami lassította a hőmérséklet csökkenését. Azonban éjjel kitisztult az ég, a hőmérséklet pedig hirtelen nagyot zuhant. A lehűlés a reggeli órákig tartott.

A legjobban érintett körzetek Pilica, Bledów, Sochaczew, Jasiniec és Zwoleń. A legnagyobb lengyel szamócatermelő vidéket, a Plonsk és Zalusek között fekvő mélyebb fekvésű területet is elérte a fagy.

A fagyok foltszerűen alakultak ki, az okozott károk súlyossága változó. A szamócatermelők a fóliák beködölésével-befüstölésével, az almatermelők fagyvédelmi berendezésekkel és füstöléssel próbáltak védekezni, ennek ellenére mindkét kultúrában jelentős károk keletkeztek.

Lengyel alma árak

Jelenleg a frisspiaci első osztályú lengyel alma ára a népszerűbb fajtáknál 3 zloty körül mozog (225 – 240 Ft). Az olcsóbb fajták, mint a Gloster vagy az Idared, 2,40 – 2,80 zloty áron kaphatók (180 – 210 Ft).

Almasűrítmény

A kínai és európai almasűrítmény ára az Egyesült Államok piacára kínált tételeknél 7,50 – 7,60 USD/gallon, ami 1 470 – 1 490 USD tonnánkénti árnak felel meg. A török és latin-amerikai sűrítmény ára hasonló sávban mozog, 7,50 – 7,70 USD/gallon.

Az Egyesült Államokban előállított sűrítmény ára magasabb, 7,50 – 8,00 USD/gallon áron jegyzik.

(forrás: IEG Vu Agribussiness Intelligence)

Fordította: Hunyadi István / FruitVeB