Úgy tűnik, a késő áprilisi fagyok Kína három meghatározó almatermelő tartományában komoly gondot okoztak. A károk mértéke nem pontosan ismert, de egy jelentés szerint a terméskötődés jelentősen gyengébb, mint elvárható lenne.

Egy, az IEG Vu-hoz is eljutott jelentés szerint a fagyok a mély fekvésű területeket érintették, a síkságokon és a hegyvidékeken fekvő ültetvényeken nem volt érdemleges lehűlés. A leginkább érintett területek Gansu, Ningxia és Shanxi tartományokban találhatóak. A más nagyobb termőkörzetekben bekövetkezett károkat összesítve az látszik, az érintett régiók termésmennyiségében már most körülbelül 60 százalékos kiesés. Az még kérdés, a fákon maradt almák mekkora hányadán alakul ki a fagy okozta minőségi probléma (fagygyűrű). Az április végi fagyokat májusban jégesők követték, de ezek a gyümölcsök kis mérete miatt csak elhanyagolható károkat okoztak. A Kína középső és nyugati részén fekvő almatermelő vidékeken a termés jónak ígérkezik, bár a terméskötődés a tavalyinál valamivel gyengébben alakult.

Keleten Shandong tartományban késett a virágzás, így a fagyok kevésbé érzékeny stádiumban érték az ültetvényeket. A kötődés jónak mondható, de ezen a vidéken is gyengébb a tavalyinál.

Az IEG Vu egyik forrása arra hívta fel a figyelmet, a szezon végén a betakarítás eredményei lényegesen gyengébbek lehetnek. Egy másik forrás ezt megerősítve azt is hozzá tette, tisztább képet majd júniusban kaphatunk a várható termésről.

Körte

Kína középső területein, Yuncheng és Pucheng körzetében, valamint Dangshan környékén a körteültetvényeket csak kis mértékben érintették a fagyok, a kiesés körülbelül 20 százalék. Északon Shanxi és Hebei tartományokban és a többi meghatározó körtetermelő körzetben a károk már lényegesen nagyobbak, a kiesés az 50 százalékot is meghaladja. A mostanában átélt termesztési kudarcok és az alacsony árak miatt a termelők csökkentik a körteültetvényeiket és más kultúrára állnak át. Összességében 30 százalékos a várható terméskiesés körtéből, de pontosabb kép június közepén látható.

(forrás: IEG Vu Agribussiness Intelligence)

fordította: Hunyadi István / FruitVeB