A piaci csúcsot követően ismét emelkedni kezdett a cseresznye ára a lengyel nagybani piacokon.

A lengyel cseresznyeszezon július közepén tetőzött – némileg korábban a szokásosnál, ami elsősorban a közelmúlt hőhullámainak következménye. Ennek megfelelően a cseresznye nagybani piaci ára enyhe emelkedésbe kezdett, és ez különösen igaz a jó minőségű, nagy méretű gyümölcsökre, ezen belül is a keresett fajtákra, mint amilyen a Regina és a Kordia. Korábban is megfigyelhető volt egy emelkedő ártrend (június 12-23. között), ami az előző évek legmagasabb árait eredményezte.

Ez a trend a piaci csúcs bekövetkeztével július 5. után váltott erős csökkenésbe, amikor a nagy mennyiségben, egyszerre piacra kerülő gyümölcs miatt csaknem 40%-kal esett vissza az ár.

Jelenleg a lengyel nagybani piacokon a 8-14 PLN/kg (680-1200 Ft/kg) ársáv a jellemző. A tartomány azért ilyen széles, mert a cseresznye ára erősen minőség- és méretfüggő, sőt, egyes régiókban, ahol kisebb szemű, kevésbé keresett fajtákat termesztenek, 5-6 PLN/kg (425-510 Ft/kg) környékén is lehet cseresznyét kapni.

Az előző évekhez képest egyértelműen magasabb árak uralkodnak a piacon, pont azért, mert 2022-ben és 2021-ben hosszabb volt a szezon, és ilyenkor még bőséges kínálat állt rendelkezésre, ami árnyomást eredményezett (a 2022-es árnál 40%-kal, 2021-hez képest pedig 90%-kal drágább most a cseresznye Lengyelországban).

A cikkhez szemlézett írások:

Ceny czereśni znów odbiły w górę?

Kapcsolódó cikkek:

Beszámoló: cseresznye szakmai rendezvényt tartottak az Érdi Gyümölcskutatóban

Olaszország: jó szezonra számítanak a Verona környéki cseresznyetermesztők

Lengyelország: jégesővel kísért zivatarsáv pusztított a Radom környéki cseresznyésekben

Franciaország: a tavalyinál 5%-kal kisebb cseresznyetermés várható az idén

Világpiaci kitekintés: a cseresznye piaca