Megjelent a kárenyhítésre vonatkozó rendelet módosítása (31/2023. (VII. 14.) AM rendelet) amellyel kapcsolatban az Államkincstár az alábbiakra szeretné felhívni a figyelmet: 

A kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettség összege üzemi szinten az egységes kérelemben a tárgyév június 9-ig bejelentett, szántóföldi növénykultúra, illetve szántóföldi zöldség termesztésére, valamint ültetvényművelésre szolgáló terület és az egységes kérelemben a tárgyév július 15-ig (idén a július 15-ei munkaszüneti napra tekintettel: 2023. július 17-ig) bejelentett főnövény növénykultúra figyelembevételével kerül meghatározásra.

A kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettség, valamint a kárenyhítő juttatás iránti kérelemben szereplő növénykultúra teljes területének megállapítása során nem vehető figyelembe a tárgyév július 15-ét (idén a július 15-ei munkaszüneti napra tekintettel: 2023. július 17-ét) követően az egységes kérelemben bejelentett kijavítással, részleges vagy teljes visszavonással érintett terület, növénykultúra módosításából adódó területváltozás, valamint másodvetés.

Nem lehet kárbejelentést tenni a mezőgazdasági termelő által az egységes kérelem felületen a tárgyév július 15-ét (idén a július 15-ei munkaszüneti napra tekintettel: 2023. július 17-ét) követően bejelentett kijavítással, részleges vagy teljes visszavonással érintett területre, növénykultúra módosításából adódó területváltozásra, valamint a tárgyév július 15-ét (idén a július 15-ei munkaszüneti napra tekintettel: 2023. július 17-ét) követően ténylegesen elvetett másodvetett növénykultúrára.

A Magyar Államkincstár 2023. augusztus 15-ig határozatban értesíti a mezőgazdasági termelőt kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettségének összegéről.

Az Államkincstár által a tárgyban megjelentetett sajtóhír az alábbi linken érhető el:

https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/-/karenyhitessel-kapcsolatos-informaciok

Nemzeti Agrárkamara

A cikkhez szemlézett írások:

Kárenyhítéssel kapcsolatos aktualitások

Kapcsolódó cikkek:

NAK: Mire készüljünk a 2023-as Egységes Kérelem beadásánál?