Jelentősen befolyásolta a lengyel ipari alma felvásárlási árát a vámmentesen beözönlő ukrán almasűrítmény 2022 utolsó hónapjaiban. 

Az Európai Unió az orosz invázió kitörését követően 2022. májusában vámmentességet biztosított az Ukrajnából behozott termékekre, és ez az intézkedés idén június 5-éig még hatályban is marad, ha ugyan meghosszabbításra nem kerül. A 2022-re vonatkozó teljes évi külkereskedelmi adatokból világosan látszik, hogy óriási mértékben megnőtt a Lengyelországba beáramló ukrán almalésűrítmény (AJC) volumene, különösen 2022 utolsó hónapjaiban, ami komoly hatással volt a lengyel ipari alma felvásárlási árára (pláne, hogy idén rekordközeli almatermést takarítottak be). Az Eurostat adatai szerint az ukrán koncentrátum importjának mennyisége a 2021-es 5739 tonnáról 2022-ben 37286 tonnára emelkedett, ami egyrészt 550%-os növekedés, másrészt 260 ezer tonna feldolgozott léalmával egyenértékű, ami még lengyel léptékben mérve is igen jelentős tétel. A vámmentes ukrán áruk beáramlása nemcsak az alma piacán jelent súlyos gondokat (miközben problémát jelent, hogy a rekordközeli hazai termést hová exportálják a lengyelek), hanem már összeomlott a lengyel gabona és fagyasztott málna piaca is.

Idén januárban az import AJC mennyisége az őszi tételekhez képest sokkal kisebb ugyan, de Lengyelországban még mindig országszerte látni ukrán tartálykocsikat feldolgozóüzemek környékén. A gázárak csökkenése és az importtételek volumenének csökkenése meghozta a léalma árának várva várt emelkedését, aminek a lengyel termelők értelemszerűen örülnek, és már 60 PLN/kg (48 Ft/kg) körül jár az átlagár – kérdés, hogy ez az emelkedés mennyivel korábban következhetett volna be az import nélkül.

A Lengyelországba irányuló moldáv AJC szállítások mennyisége viszont 27%-os csökkenést mutat: a 2021-es 14 ezer tonnához képest 2022-ben 10,1 ezer tonna érkezett.

A cikkhez szemlézett írások:

W 2022 roku sprowadzono do Polski 550% więcej ukraińskiego koncentratu niż rok wcześniej

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: az NFC almalé exportjának erősödése várható

Több mint 10%-kal nőtt tavaly a lengyel almalésűrítmény-export volumene

Az Európai Parlament megszavazta az ukrán áruk vámmentességét

EU: az ukrán áruk uniós vámmentességére tett javaslatot a Bizottság