Az előző évhez képest mintegy 41 ezer hektáros, csaknem 14%-os növekedés várható az ökológiai művelésű területeknél.

A Nürnbergben tartott BIOFACH szakkiállításon dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az előző évhez képest az ökológiai gazdaságok területének mintegy 41 ezer hektáros, csaknem 14%-os növekedése várható, a 2021-es évhez képest pedig ezerrel növekedett a regisztrált ökogazdasági szereplők száma. 

A helyettes államtitkár a magyarországi biotermesztési ágazat szakpolitikai aktualitásairól tartott előadásában rámutatott arra, hogy a hazai ökológiai gazdálkodást célzó nemzeti cselekvési terv kiemelt figyelmet fordít a támogatási eszközök rendszerszintű összehangolására, a belföldi kereslet- és kínálatnövekedésre. Fontosnak tartja továbbá   az  oktatás képzési feltételeinek biztosítását, a szaktanácsadói-szakértői hálózatot, illetve a legkorszerűbb ellenőrzési és tanúsítási rendszer bővítését, és az innováció előmozdítását- tette hozzá.  

Ökrös Oszkár kiemelte, a magyar agrár- és élelmiszerágazat szereplői már ma is fontos beszállítói és exportőrei a biotermékek piacának.  Ezt a pozíciót kívánja segíteni az Agrárminisztérium az Agrármarketing Centrummal közösen. A közösségi magyar standon 10 exportorientált magyar vállalkozás mutatja be termékeit a nemzetközi publikumnak.

A helyettes államtitkár kétoldalú megbeszélést folytatott továbbá a Nürnbergi Vásárközpont projektigazgatójával, Kristina Zeltnerrel, a magyar cégek, innovációk láthatóságának növeléséről és pozicionálásáról. Ökrös Oszkár egy olyan földrajzi területi díj létrehozását javasolta az igazgatónak, amely nem szűkít termékkategóriára, és elnyerésére a kisebb országoknak is lehetősége nyílna.

A cikkhez szemlézett írások:

JELENTŐS ELŐRELÉPÉS VÁRHATÓ A MAGYARORSZÁGI ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁSBAN