A lengyel kormány április 22-én körülbelül 23 Ft/kg rendkívüli támogatást vezetett be a legalább II. osztályú étkezési alma feldolgozóüzemekbe történő értékesítésére.

A lengyel kormány április 22-én 0,3 PLN/kg (körülbelül 23 Ft/kg, 0,06 EUR/kg) rendkívüli támogatási keretet hagyott jóvá azoknak az almatermesztőknek, akik feldolgozóknak értékesítik terményüket. A minisztérium által kiadott rendelet szerint a teljes támogatási keret 12 millió euró, a támogatható árumennyiség legfeljebb 200 ezer tonna. A támogatható áruk körébe a legalább II. osztályú étkezési alma tartozik, és a támogatásra pályázó termelővel szemben is vannak feltételek. Ilyen például, hogy bizonyítottan legalább 1 hektár földterülettel kell rendelkeznie, amelyből legalább 0,1 hektáron almát termeszt, gazdálkodásának meg kell felelnie a környezetvédelmi előírásoknak, az integrált növényvédelmi követelményeknek, és Global GAP tanúsítvánnyal is kell rendelkeznie. A feldolgozóknak a hét során kell bejelentkezniük regisztrációra, a listát a minisztérium április 29-én közli. A támogatási keretből származó összegekre június 30-ig pályázhatnak a TÉSZ-ek (tagjaik számára) vagy az egyéni termelők.

Árstabilitási aggályok

Lengyelországban jelenleg 0,65-0,7 groszy, azaz 52-56 Ft/kg között alakul a feldolgozásra szánt alma ára, és már megjelentek olyan aggodalmak, miszerint a feldolgozók esetleg a támogatást lenyelve beépítik azt a felvásárlási árba. A most feldolgozásra küldött étkezési alma minden bizonnyal a belarusz (majd az orosz) piacon került volna értékesítésre, azonban az embargó miatt ez nem lehetséges, és korábban írtunk arról, hogy Egyiptom piaca sem tudja levezetni a lengyel almakészleteket. Nyugat-Európa ugyanezzel a problémával küzd, oda most nem lehet almát eladni (különben is inkább az újabb fajtákat vennék szívesen), és bár a Közel-Kelet felvesz valamennyi árut, olyan szűk specifikációkat adnak, hogy a lengyel almának csak a töredéke felel meg ezeknek. A raktárakban levő gyümölcs mennyisége egyelőre akkora, hogy úgy néz ki, nem is lesz szünet a mostani és a következő szezon között. Különösen sok a tárolókban levő Royal Gala, Red Jonaprince, Golden és Champion, ezeknél a fajtáknál valószínűleg júliusban és augusztusban is lesznek még értékesíthető mennyiségek.

Az alkalmazkodási támogatási keretről kicsit bővebben

Az összesen 12 millió eurós támogatási keret forrásául az Európai Bizottság 2022/467 (2022. március 23.) felhatalmazáson alapuló rendelete (Commission delegated regulation) szolgál, mely az Ukrajna elleni orosz invázió miatt lehetővé teszi a mezőgazdasági ágazatok termelőinek nyújtott kivételes alkalmazkodási támogatás folyósítását. Ezt nem a nemzeti költségvetés, hanem az EU által a tagállamok részére folyósított összesen 500 millió eurós keret terhére folyósítja a lengyel kormány. Az ún. alkalmazkodási támogatási keretből Lengyelország 44,8 millió, Magyarország 16,94 millió, Ausztria 9 millió euróval részesült, az egyes tagállamok támogatási keretei ide kattintva érhetők el.

A cikkhez szemlézett írások:

Wycofanie jabłek – jest projekt pomocy dla sadowników!

[Aktualizacja] Skup jabłek z dopłatą – warunki uczestnictwa w programie

Przetwarzanie jabłek z dopłatą – pomoc ruszy lada chwila

Dramat na rynku jabłek. Tak źle z handlem jeszcze nie było

FreshFel: Polish national exceptional measures for apples sector

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: gyakorlatilag leállt az egyiptomi almaexport

A lengyel, a szerb és a moldáv alma is helyet keres magának az európai piacokon

Belarusz embargó: az érintett zöldség- és gyümölcstermesztők támogatására szólítja fel az Európai Bizottságot a Freshfel

Szerbia is felkerült a belarusz tiltólistára

Válságtanácskozást tartott a Freshfel a belarusz embargó miatt

A belarusz embargó bevezetése után azonnal megugrott az ukrán almaexport

Kieshet a lengyelek legnagyobb almaexportpiaca: politikai feszültségek Belarusszal