A megkésett szezonkezdet rekordmagas árakkal köszöntött be, de a kínálat felfutásával egyre olcsóbb a paradicsom a lengyel nagybani piacokon. 

A március elejétől május végéig tartó időszakban az előző éves áralakulási dinamikák alapján természetes jelenség a paradicsom árának csökkenése, mivel egyre több áru kerül a piacra. Az idei év különlegessége, hogy a lengyel piacokon alig van importáru.

Az idei évben a szokásosnál sokkal később, csak március legvégén jelent meg a belföldi paradicsom a boltokban, csillagászati áron. Április elején mindig is korlátozott volt Lengyelországban a paradicsom kínálata, de idén még ettől is elmarad a rendelkezésre álló árukészletek volumene. Ennek oka a tavalyi évben bekövetkezett energiaár-robbanás, mivel nagyon kevés termelő kockáztatta meg azt, hogy tavaly jelentősebb állományokat telepítsen. Az idén még az importáruk sem törik le számottevő mértékben az árakat, mivel Spanyolországban és általában a Mediterráneumban az időjárás nem volt kegyes a termelőkhöz az utóbbi időszakban. Ezt a helyzetet konzerválja a tartósan magas infláció, a továbbra is magas üzemanyag-, műtrágya- és növényvédőszerárak, valamint a drága és ritkásan rendelkezésre álló munkaerő. Az utóbbi hetekben a földgáz és a műtrágya ára már csökkenésnek indult, de a termelési költségek továbbra is magasak.

Az import tételeknél a marokkói és a török szállítmányok jelentősek, 7 PLN/kg (570 Ft/kg) körüli áron, Spanyolországból pedig drágán, 10-15 PLN/kg (810-1220 Ft/kg) közötti áron érkeznek tételek, ami sokkal drágább, mint a tavalyi évben, és hangsúlyozandó, hogy az importtételek volumene nem elegendő az árak csökkentéséhez.

A belföldi termelésből származó hajtatott fürtös paradicsom jellemzően 15-15,66 PLN/kg (1220-1270 Ft/kg) áron cserél gazdát, de Lengyelország azon részein, ahol kevesebb az üvegház, ennél magasabb árak is megfigyelhetők – ez csaknem 30%-kal magasabb a tavalyi, akkor szintén rekordot jelentő árszínvonalnál.

A cikkhez szemlézett írások:

Krajowe pomidory zaczęły sezon w innej rzeczywistości cenowej

Kapcsolódó cikkek:

Benelux: megkezdődött a fürtös paradicsom árának mérséklődése

Lengyelország: késve és drágábban kerül piacra a belföldi hajtatott paradicsom

Marokkó: áprilisra állhat helyre a paradicsomtermelés szintje a téli hidegek után

Törökország: a kormány eltörölte a paradicsomexport-tilalmat

Németország: 25%-kal esett vissza tavaly a hollandiai paradicsomimport

Szlovákia: ToBRFV-fertőzés egy Léva melletti üvegházban

Fruit Logistica innovációk 22.: ToBRFV rezisztens paradicsomfajták