A kémiai növényvédőszerektől mentes termék, legyen az akár zöldség, vagy gyümölcs, egyre gyakoribb elvárás a fogyasztók részéről. Ez növeli az okszerű növényvédelem szükségét, valamint elősegíti a természetes eredetű biológiai megoldások terjedését, melyeknek nincs hatóanyag maradéka. ASyngenta célja, hogy segítsük a termelőt ezen elvárások tejesítésében!

A Taegro az első biológiai készítmény a Syngenta portfóliójában kertészeti kultúrákban a gombás betegségek ellen. Baktérium alapú gombaölő készítmény, ami a Bacillus amyloliquefaciens baktérium egy speciális törzsét tartalmazza. Felhasználása jelenleg bor- és csemegeszőlőben, valamint hajtatott zöldségfélékben (paprika, paradicsom, tojásgyümölcs, uborka, tökfélék, szamóca, saláta) engedélyezett gombák széles köre ellen. Ezek közül hatékonysága szürkepenész és egyes lisztharmat félék ellen kiemelkedő.

A készítmény ökológiai gazdálkodásban engedélyezett ÉVI-je csupán 1 nap és várhatóan az AÖP ültetvényekben felhasználható biológiai ágensek listáján megtalálható lesz, használata a programban várhatóan 2 pontot ér!

Három féle módon fejti ki a hatását
• elsősorban a levélfelületen elszaporodva kompetitorként kiszorítja a felületről a kórokozót, így az nem képes behatolni a levélszövetébe.
• másodsorban olyan anyagokat választ ki, amik gátolják a kórokozók tovább fejlődését
• harmadsorban pedig javítja a kezelt növény ellenálló képességét, így annak fogékonysága csökken a betegségekkel szemben.

Kijuttatása megelőző jelleggel blokkos alkalmazással javasolt, a biológiai készítményektől elvárható hatékonyságot csak ebben az esetben tudja garantálni!

A biológiai készítmények körében kiemelkedő stabilitása, a legtöbb forgalomban lévő készítménnyel keverhető. Az enyhén savas, vagy lúgos környezet sincs hatással a szaporodására (pH 5-9), a hőmérséklet tekintetében szintén rugalmasabb, mint a legtöbb biológiai készítmény, optimuma 20-30 C⁰ között van, de ettől a kismértékben eltérő hőmérsékletet is elviseli.

Fontos azonban megjegyezni, hogy baktériumként az intenzív UV sugárzás károsítja, ezért fontos, hogy kijuttatását inkább a késő délutáni, esti órákra időzítsük.

További előnye, hogy jól tapad a levélfelülethez, egy permetezés után két órával érkező eső, vagy felső öntözés nem mossa le a levélfelületről. Az élő szervezetet tartalmazó készítmények között különlegessé teszi az is, hogy tárolása nem igényel semmilyen speciális körülményt. Hagyományos növényvédőszer raktárban a Taegro bontatlan csomagolásban három évig eltárolható.

Hogyan működik a Taegro?