A héten jelentek meg a lengyel piacokon az első dél-európai őszibarack, nektarin és kajszi tételek. Lássuk, mi várható az idei szezonban!

Megkezdődött a csonthéjasok szezonja Lengyelországban, mint ahogy Magyarországon is megjelentek ez első idei spanyol és olasz gyümölcsök. Ez az év azonban távolról sem fog hasonlítani a tavalyira, minthogy a beszállítók számos kihívással küszködnek, és különösen igaz ez a spanyolokra. A nektarin, az őszibarack és a kajszi esetében az import meghatározó szerepet játszik a lengyel piacon, mert nem csak a korai időszakban, hanem a hazai termés csúcsidőszakában is jelen van a behozott gyümölcs a boltok polcain. Minden jel arra utal, hogy a 2022-es évben a komoly áprilisi fagyok miatt európai szinten áruhiánnyal kell számolni (szerencsére a fagykárok elkerülték Magyarországot). Spanyolországban az utóbbi 40 év legkisebb termése várható, gyakorlatilag fél terméssel lehet számolni. Elemzők szerint a spanyol export az árualap hiánya miatt visszaesik, és a szerencsésebb dél-európai országok, elsősorban Franciaország és Olaszország pedig főleg Nyugat-Európába szállítanak majd. Ez a magyar termelők számára is kedvező hír, bár nem szabad elfelejteni, hogy az emelkedő költségek a hazai gazdákat is sújtani fogják.

Elsőre paradoxnak tűnik, de a lengyel piacokon kapható nektarinok ára a 10-13 PLN/kg (810-1050 Ft/kg) sávban mozog, ami körülbelül 11,5 PLN/kg (930 Ft/kg) átlagárat jelent, ez pedig alacsonyabb, mint a tavalyi ilyenkor regisztrált 12,5 PLN/kg-os (1010 Ft/kg) ár. Ugyanez tapasztalható az őszibarack esetében is, ahol a 9 PLN/kg-os (730 Ft/kg) átlagár jóval elmarad az előző évben látott 12,5 PLN/kg-os (1010 Ft/kg) szinttől. A magyarázat az, hogy még mindig jelen van a piacon a déli féltekéről származó áru, melyek olcsóbbak, mint tavaly. Várható, hogy amint Chile és Dél-Afrika exportkészletei elfogynak, az árak emelkedni fognak a hazai termésű árukészlet piacra kerülése előtt.

A cikkhez szemlézett írások:

European stone fruit season has started in Poland

Kapcsolódó cikkek:

Elkerülték a kemény fagyok a magyar őszibarack-ültetvényeket

Megnyugtató állapotban vészelték át az enyhe tavaszi fagyokat a kajsziültetvények

MedFEL: a tavalyinál jobb, de átlag alatti uniós kajszitermés várható az idén