Március közepén megtorpant a vöröshagyma árának intenzív növekedése, de nem látszik, miért ne folytatódna hosszabb távon a drágulás.

A lengyel nagybani piacokon a hagyma ára január végétől kezdve folyamatosan, igen intenzíven emelkedett: mindössze 7 hét alatt csaknem 110%-kal drágult a termék, és az utóbbi 10 évtized legmagasabb  szintjére emelkedett. A feldolgozóipari, hámozott hagyma ára már elérte az 5,3-5,5 PLN/kg (447-464 Ft/kg), de 5,8 PLN/kg (490 Ft/kg) körüli árak is megjelentek a piacon annak ellenére, hogy már 4 PLN/kg (337 Ft/kg) környékén meredeken zuhanni kezdett a kereslet. A zsákos kiszerelésű, tisztított frisspiaci vöröshagyma ára az előző hét vége felé kezdett el csökkenni, és körülbelül 2%-os visszaesést követően 4-4,6 PLN/kg (337-388 Ft/kg) között állt meg. 

Az áresést látván rögtön fel is erősödtek azok a remények, miszerint a drágulásnak most lett vége, és az árak csökkenése hosszabb távú trend lesz. Szakértők szerint azonban erre kevés az esély, mivel nem látható fundamentális változás a kereslet-kínálati viszonyokban, ezért a jelenlegi áresés inkább csak pszichológiai okokra vezethető vissza. Igaz ugyan, hogy az importált tételek jelentős jövőbeni növekedéséről kaptak lábra híresztelések az utóbbi pár hétben, de ha alaposan körbenézünk a nemzetközi piacokon, nem látszik, hogy honnan lehetne hagymát vásárolni. Az már bizonyos, hogy Egyiptom nem tudja egész Európát ellátni, és az is ismert, hogy Hollandiában is alacsonyak a készletek – bár a jelentősen megemelkedett hollandiai árak némileg csökkentették a keresletet, a jelenlegi készletek még ezt a szintet sem képesek biztosítani. A lehetséges beszállítók között felmerültek a Közép-ázsiai országok is, de Üzbegisztánban és Kazahsztánban is exporttilalom van érvényben, és ha ezeket kivezetnék, az egekbe ugranának a belföldi árak. Egyedül Kirgizisztán pedig nem elég, ráadásul a szállítás heteket vehet igénybe, tehát azonnali hatása biztos nem lesz a jelenlegi árszintekre.

A legnagyobb változást az új termés hozhatja, de ez még messze van, és itt a fő faktor, hogy mennyire lesz meleg a tavasz – egyelőre viszonylag megbízhatatlan hosszú távú modellek a kései tavaszt valószínűsítik. A hagyma ára rövid távon csak akkor eshetne vissza tartósan, ha a gazdák jelentős része gondolná úgy, hogy hosszú ideje tárolt áruját alacsonyabb áron értékesítené, mert bizonytalan annak minőségében, vagy nagyon is biztos abban, hogy az áru minősége nem jó. Hosszabb távon azonban ez sem képzelhető el, mivel a raktározott hagymakészletek szintje igen alacsony. Ezért sokkal valószínűbb, hogy a nagykereskedelmi ára a szezon vége előtt ismét emelkedésnek indulnak majd.

A cikkhez szemlézett írások:

Ceny cebuli – trend zatrzymany?

Kapcsolódó cikkek:

Ausztria: a 11. héten sem állt meg a hagyma drágulása

Ausztria: a 10. héten is folytatódott a hagyma drágulása

Ausztria: óriásit emelkedtek a hagymaárak a 9. héten

Globális hagymapiaci elemzés: ki tud vöröshagymát szerezni, és ki nem?

Ausztria: további jelentős drágulással a 8. héten elszabadultak a hagymaárak

Lengyelország: rakétaként lőtt ki február végén a vöröshagyma ára

Ausztria: a 7. héten is tovább emelkedik a hagyma ára

Lengyelország: tovább emelkedő hagymaárak – határ a csillagos ég?

Ausztria: a 6. héten is folytatódott a hagymaárak emelkedése

Ausztria: az 5. héten sem állt meg a hagymaárak fokozatos emelkedése

Ausztria: nem állt meg a hagymaárak emelkedése