Az EastFruit elemzői szerint a gazdag országok drágán, a jó logisztikával bíró államok pedig ügyesen juthatnak hozzá a hiánycikkhez. 

Az EastFruit elemzőinek véleménye szerint továbbra is a vöröshagyma az egyik leginkább keresett termék a globális zöldségkereskedelemben. A vöröshagyma ára számos országban új rekordokat döntöget, ráadásul egyre tovább emelkedik, több állam pedig kiviteli tilalmat vezetett be. Tekintettel arra, hogy a vöröshagyma ára igen magas, az EastFruit elemzői szerint elsősorban azok az országok lehetnek képesek beszerezni jelentős mennyiségű árut, akik képesek megfizetni azt, tehát a gazdag államok. A másik lehetőség, hogy hatékony logisztikával rendelkező, importvámok és egyéb kereskedelmi akadályok nélküli országok tudnak gyorsan lépni, és lecsapni egy adott készletre. Igaz, ez a két kategória igen gyakran egybeesik, mert a liberalizált kereskedelem általában a jóléti országokra jellemző.

Érdemes azt is megnézni, hogy – egyelőre a 2022-es adatok alapján – mely országokban nőtt a leginkább az import. Az első helyezett magasan Ukrajna, a 2021-es volumen hétszeres bővülésével, de itt nem normális piaci viszonyok állnak a háttérben, hanem a háború, amelyben az ország hagymatermésének nagy része odaveszett. Nagy mértékben, csaknem 60%-kal, 136 ezer tonnával nőtt a vöröshagyma importja az Egyesült Királyságban is, ahol jelenleg zöldség- és gyümölcshiány van, de még ezen belül is a hagyma az egyik legnehezebben beszerezhető áru.

Szaúd-Arábia, amely az Egyesült Államok és Malajzia után továbbra is a világ harmadik legnagyobb hagymaimportőre, szintén több mint harmadával növelte behozatalát. Az USA hagymaimportja egyébként az év során gyakorlatilag nem változott – 661 000 tonna -, míg Malajzia hagymabehozatala is mindössze 8%-kal nőtt (40 ezer tonnával, 525 ezer tonnára). A legnagyobb importőrök közé tartozik még Elefántcsontpart (+5%), valamint Japán (+5%) és Srí Lanka (+19%), a legdinamikusabb növekvő importpiacok közül pedig a legfontosabb szereplőknek Indonézia (+55%) és Brazília (+29%) tekinthető, de jelentős volt a behozatal növekedése Tajvan, Dél-Korea és Kolumbia esetében is.

Az exportőrök közül kiemelkedik India, Kína és Irán. India először exportált egy év alatt több mint 2 millió tonna vöröshagymát, ami 48%-os növekedést jelent, míg a kínaiak 25%-kal növelték eladásaikat (835 ezer tonnára emelve az exportot), és hasonló mértékben, 24%-kal bővítette külföldi értékesítéseit Irán is (478 ezer tonna).

A cikkhez szemlézett írások:

Global onion market – which countries increased their imports and exports the most in 2022?

Kapcsolódó cikkek:

Ausztria: óriásit emelkedtek a hagymaárak a 9. héten

Ausztria: további jelentős drágulással a 8. héten elszabadultak a hagymaárak

Lengyelország: rakétaként lőtt ki február végén a vöröshagyma ára

Ausztria: a 7. héten is tovább emelkedik a hagyma ára

Lengyelország: tovább emelkedő hagymaárak – határ a csillagos ég?

Ausztria: a 6. héten is folytatódott a hagymaárak emelkedése

Ausztria: az 5. héten sem állt meg a hagymaárak fokozatos emelkedése

Ausztria: nem állt meg a hagymaárak emelkedése