A már amúgy is időszakos rekordszintről egyetlen hét alatt több mint 20%-kal emelkedett a hagyma ára a lengyel piacokon.

Nem szokásunk cikkeinknek bombasztikus címeket adni, de ezúttal egy az egyben vesszük át a lengyel FreshMarket.info híradásának első sorát, mert nagyon pontos helyzetleírást ad, elég csak az alábbi grafikonra tekinteni:

Lengyelországban a vöröshagyma nagybani piaci árának emelkedése már 2022. nyarán megkezdődött, és ősszel is folytatódott, hogy aztán téli álomra szenderüljön, és január végéig egy minden korábbinál magasabb szinten stagnáljon. Január végén viszont meredeken, minden rekordot megdöntve, hihetetlen gyorsasággal kezdett elszaladni a nagybani ár, és ez a trend nemhogy még most is tart, hanem egyre gyorsuló ütemet mutat. Két hete számoltunk be részletesebben erről a jelenségről, és már akkor sem véletlenül adták a lengyel kollégák beszámolójuknak  a “határ a csillagos ég?” címet. Ekkor azonban a nagybani ár még csak a 2,4-3 PLN/kg (195-240 Ft/kg) sávban járt, mostanra, azaz február utolsó napjaira viszont egy újabb nagy lökéssel 3,5-4,2 PLN/kg (281-337 Ft/kg) szintre emelkedett. Január vége óta, tehát az utóbbi négy hétben 83%-kal, éves szinten pedig 267%-os áremelkedésről van szó!

Teljesen egyértelmű, hogy hatalmas kínálati hiány dominálja a hagymapiacokat, ráadásul nem csak Európában, hanem globálisan. A hagyma szinte mindenhol hiánycikk, és/vagy nagyon drága a korábbi évekhez képest. Minden jel arra mutat, hogy az áremelkedés folytatódik, mert az áttelelő hagymák betakarításáig egyszerűen nem lesz olyan forrás ahonnan pótolni lehetnek a hiányzó mennyiségeket – Európának egyedül Egyiptom képes nagyobb tételben szállítani, de az ottani kapacitások is eltörpülnek a mostani igények mellett, ráadásul hagyományos vevőjük Oroszország is, ahol szintén hiánnyal küzdenek.

Kritikus lehet az áralakulás szempontjából a következő hetek időjárása. Februárban az előző évekhez képest kifejezetten meleg volt, ami felgyorsította az áttelelő állományok növekedését, de ha márciusban keményebb fagyok jönnek (egyelőre rövid távon szerencsére nincs erre utaló jel), akkor késhet a betakarítás, vagy visszaeshetnek a hozamok, és a tavalyi betakarítású készletek árai valóban a csillagos égig emelkedhetnek. 

A cikkhez szemlézett írások:

Trend cenowy cebuli wystrzelił jak rakieta

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: tovább emelkedő hagymaárak – határ a csillagos ég?

Ausztria: további jelentős drágulással a 8. héten elszabadultak a hagymaárak

Ausztria: a 7. héten is tovább emelkedik a hagyma ára

Hollandia: a Waterman Onions lehet az első 100%-ban energiasemleges hagymafeldolgozó