A sárgarépához hasonlóan a cékla nagybani ára is régen látott mélységekben van, és nem is várható termelői szempontból kedvező fordulat.

Lengyelországban a cékla piacán június elején még minden rózsásnak tűnt, mivel a 3 PLN/kg (275 Ft/kg) körüli átlagos szezonnyitó ár nem tűnt elfogadhatatlannak a termelők számára, bár a 2022-es és különösen a 2023-as áraktól már ekkor is messze elmaradt. A hidegzuhany azonban a sárgarépához, burgonyához és káposztához hasonlóan itt sem váratott sokat magára: az új termésű cékla ára is hirtelen csökkenni kezdett, és két héten belül 57%-ot esett. Ez már jóval az ötéves átlagár alatti szint, sőt, az előző öt évben egyszer sem volt ennyire olcsó a cékla június végén a lengyel piacokon.

Az áresés olyan mértéket ért el mindössze két hét alatt, hogy már elindult egy természetes visszapattanási mechanizmus, mivel a termelők inkább ki sem vitték árujukat a piacokra. Ennek eredménye az lett, hogy egy hét alatt 12%-kal, 1,45 PLN/kg (135 Ft/kg) környékére emelkedett az átlagár, de ez még mindig bőven az utóbbi öt év legalacsonyabb szintje alatt van. Elemzők szerint rövid távon további emelkedés várható ugyan, és ez látszik is a vételi ajánlatokból, de ez valószínűleg még mindig csak ahhoz lesz elég, hogy a cékla nagybani ára valamivel 2020-as, katasztrofális szezon szintje fölé kapaszkodjon – hogy egyáltalán az ötéves átlagot eléri-e majd, az egyelőre igencsak kérdéses.

A cikkhez szemlézett írások:

Ceny młodych buraków zanurkowały

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: a gyenge kereslet ellenére februárban is magas a cékla ára

Lengyelország: zuhanórepülésben a cékla ára, hamarosan emelkednie kell

Lengyelország: csökkent a cékla ára a nagybani piacokon

Lengyelország: stabilan alakul a cékla nagykereskedelmi ára

Lengyelország: magas szinten stagnálnak a céklaárak a nagybani piacokon

Lengyelország: már olcsóbb a cékla, mint tavaly ilyenkor

Lengyelország: stagnál a cékla nagybani piaci ára

Lengyelország: váratlanul csökkenni kezdett a cékla ára