Az utóbbi tíz év legmagasabb árai jellemzik a piacot, ami azonban a termelési költségek emelkedése miatt okszerűnek tűnik.

Júliusban a cékla nagybani piaci ára jelentős csökkenést mutatott, ami egybeesik a szokásos szezonális trendekkel. Azonban a hónap végén ez a trend megtorpant, 1,2 PLN/kg (103 Ft/kg) körül megállt, majd augusztus elején 1,25 PLN/kg (107 Ft/kg) körül stabilizálódott. Az utolsó nyári hónap elején ismét egy visszaesés következett be, és augusztus 21-én 0,9-1,1 PLN/kg (75-95 Ft/kg) között állandósult.

Ez az utóbbi évtized legmagasabb ára: csaknem 25%-kal múlja felül a tízéves átlagot, ami elsőre soknak tűnhet, de figyelembe véve a termelési költségek utóbbi időben bekövetkezett jelentős emelkedését, indokoltnak mondható.

Az utóbbi évek áralakulásának trendjeit elnézve a következő időszakban két forgatókönyv valamelyikének a megvalósulása lehetséges. Az egyik, hogy a főszezon beindulásával sem csökken jelentősen, majd télen és tavasszal jelentős áremelkedés következik be. A másik forgatókönyv a 2019/20-as idény áralakulása, amikor relatíve magas áron nyitott a cékla a piacokon, de év végére már jelentős árengedményekkel, akciókkal igyekeztek felpörgetni az értékesítést.

Jelenleg a nagyobb esély az első forgatókönyv megvalósulására látszik, mivel a Lengyel Központi Statisztika Hivatal (GUS) prognózisa szerint az idei termés volumene 247 ezer tonna körül alakul, ami több ugyan, mint a 2022-ben betakarított mennyiség, de egyrészt így sem számít szokatlanul soknak, másrészt széles körben elterjedt vélemény, hogy ez a prognózis túlságosan optimista volt.

A cikkhez szemlézett írások:

Jabłko przemysłowe – ceny wzrosły, ale nie wszędzie

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: magas szinten stagnálnak a céklaárak a nagybani piacokon

Lengyelország: már olcsóbb a cékla, mint tavaly ilyenkor

Lengyelország: stagnál a cékla nagybani piaci ára

Lengyelország: váratlanul csökkenni kezdett a cékla ára