A lengyel káposztatermelés volumene egyre csökken, ami magas árakat eredményez a nagybani piacokon. 

A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS; Główny Urząd Statystyczny) prognózisa szerint az idei belföldi káposztatermés (nem csak fehér káposzta) 630 ezer tonna körül alakul majd, ami 2,2%-kal kisebb a tavalyi 640 ezer tonnás volumennél. A nagyjából két százalékos visszaesés nem is lenne számottevő, csakhogy a 2022-es termés is igen rossz volt a korábbi évekhez képest – csaknem 25%-kal kevesebb az utóbbi 10 év átlagánál. Ez azt jelenti, hogy változatlan fogyasztás mellett csaknem 200 ezer tonna zöldségre lenne szükség az igények ellátásához.

A tavalyi gyenge termés azonnal megmutatkozott az árakban is, amelyek egészen novemberig rekordot döntöttek, és az idei átlagár is csak minimálisan marad a tavalyi alatt. Jelenleg a fehér káposzta nagybani piaci ára 1,2-1,6 PLN/kg között mozog, ami 1,4 PLN/kg (120 Ft/kg) átlagárat jelent. Ez 12,5%-kal alacsonyabb a 2022 azonos időszakában mértnél, de tavaly augusztusban valamelyest csökkent az ár, ahogy ez minden évben be szokott következni, csak egy kicsit később, mint az idén. Ebben az évben is megfigyelhető némi árcsökkenés a kínálat bővülésével, ahogy piacra kerülnek majd a késői fajták. Ezt követően viszont ismét áremelkedés szokott kezdődni, ahogy az a tavalyi évben is megtörtént.

A termésmennyiségen kívül azonban más tényezők is hatással lehetnek a káposzta árának alakulására. Első helyen a kereslet (beleértve az exportot is) intenzitása lesz meghatározó. De azt sem szabad elfelejteni, hogy nagy mennyiségű behozatalra is sor kerülhet, ami szintén változtathat az árak alakulásán. Mindenesetre a legvalószínűbbnek a tavalyi forgatókönyv megismétlődése tűnik, azaz az őszi időszakot folyamatosan kísérő áremelkedésnek a legnagyobb az esélye.

A cikkhez szemlézett írások:

Białej kapusty ma być jeszcze mniej niż rok temu

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: magasan indul a korai fehér káposzta ára