A nagybani piacokon 1 PLN/kg (85 Ft/kg) körüli az átlagár, és január közepéig nem is várható jelentősebb változás.

November közepére igen szerényen, de emelkedett a vöröskáposzta átlagára a nagybani piacokon, azonban ez is csak arra volt elég, hogy a hónap elején elért szintre kapaszkodjon vissza. Elmondható, hogy a nagybani piacokon az átlagár 1 PLN/kg (85 Ft/kg) szinten gyakorlatilag befagyott, és a zöldség ára a 0,8-1,2 PLN/kg (70-105 Ft/kg) tartományban mozog, ami kifejezetten alacsony árnak számít. Az előző évhez képest például 26%-kal olcsóbb a zöldség, és az alábbi ábrán látható, hogy az előző évek között jó pár olyan volt, amikor ennél drágábban cserélt gazdát a káposzta a piacokon.

Ez nem túl kedvező hír a termelők számára, pláne úgy, hogy a Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) előzetes termésbecslésében az immár hetedik éve tartó csökkenő trend folytatódását valószínűsítette, így a tavalyi 644 után 2023-ra 630 ezer tonnás termést prognosztizált.

Minden jel arra utal, hogy igen korlátozott a kereslet a káposzta iránt, legalábbis a frisspiacon, mert feldolgozóipari alapanyagnak, savanyúkáposztának továbbra is a megszokott ütemben vásárolják, de a fő gondot az export bezuhanása jelenti.

Piaci elemzők szerint nem is valószínű, hogy a vöröskáposzta befagyott árában rövid távon jelentős változás állna be: leghamarabb januárban, ott is inkább a hónap vége felé várható áremelkedés.

A cikkhez szemlézett írások:

Ceny czerwonej kapusty pozostają w hibernacji

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: október végén megállt a fejeskáposzta árcsökkenése

Lengyelország: 30%-kal alacsonyabb a vöröskáposzta ára a tavalyinál

Lengyelország: hatalmasat esett a káposzta ára a nyár végén

Lengyelország: drága és kevés a fehér káposzta piacokon

Lengyelország: magasan indul a korai fehér káposzta ára