A szabadföldről származó étkezési paradicsom piacra lépésével a hajtatott paradicsom ára is mérséklődött a lengyel nagybani piacokon.

A lengyel nagybani piacokon a paradicsom ára július elejétől kezdve folyamatosan stabilizálódott, egyre kisebb áringadozásokat lehetett megfigyelni. A hajtatott paradicsom ára májusban meredek zuhanásba kezdett, júniusban ez a trend enyhült, majd július-augusztus folyamán gyakorlatilag a 3.17-3.33 PLN/kg (270-285 Ft/kg) sávban maradt. Ez az ársáv magas ugyan, rekordnak mégsem nevezhető (2019 és 2021 is magasabb árakat hozott), viszont az mégis igaz, hogy a tavalyi, 2022-es szintnél magasabb, amit elsősorban az alacsonyabb kínálat okozott. Különösen a szabadföldi étkezési paradicsom kínálata volt alacsony, ami augusztus végén érkezett meg nagyobb tömegben a piacokra, olyannyira, hogy az alábbi ábrán látható módon erre az üvegházi paradicsom ára is csökkenéssel reagált. 

A 2022-es évben szeptember végén egy komoly áremelkedés kezdődött, melynek során a hajtatott paradicsom ára megduplázódott. A lengyel piaci szakértők szerint a jelenleg uralkodó időjárási és piaci körülmények között ennek idei megismétlődése gyakorlatilag kizárt.

A cikkhez szemlézett írások:

Pomidory wciąż droższe rok do roku

Kapcsolódó cikkek:

Franciaország: mi lesz a januári organikus paradicsommal?

Franciaország: a tavalyinál 12%-kal kisebb paradicsomtermés várható az idén

Hollandia: példátlan mélységben a hajtatott paradicsom ára

Letölthetők a „Magyar Paradicsom Napja 2023” előadásai

Beszámoló: Magyar Paradicsom Napja 2023

Lengyelország: tovább csökkent az üvegházi paradicsom ára